Neli USA osariiki keeldus rahvuskaarti Mehhiko piirile saatmast (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arizona osariigi rahvuskaart.
Arizona osariigi rahvuskaart. Foto: CAITLIN O'HARA / AFP / Scanpix

Neli USA osariiki keeldusid rahvuskaardi üksuste saatmisest piirile Mehhikoga, sest ei soovi osaleda föderaalvalitsuse vastuolulises poliitikas, mis näeb ette ebaseaduslikul piiriületusel tabatud lapsimmigrantide lahutamise nende vanematest.

«Me ei kavatse olla kaasosalised selles käimasolevas inimtragöödias,» kirjutas New Yorgi demokraadist kuberner Andrew Cuomo Twitteris. «Föderaalvalitsuse ebainimliku immigrantide perede kohtlemise valguses ei saada New York rahvuskaarti piirile.»

Tema sammuga liitusid Colorado demokraadist ning Marylandi ja Massachusetssi vabariiklasest kubernerid.

Marylandi kuberner Larry Hogan ütles, et ei saada piirile ühtegi rahvuskaartlast seni, kuni riik laste peredest lahutamise poliitika on tühistatud. Ta andis New Mexico piiriosariiki saadetud neljaliikmelisele kopterimeeskonnale korralduse viivitamatult koduosariiki naasta.

Immigratsioonipoliitika jõustamise pingutused tuleks suunata kurjategijate vastu, mitte süütute laste lahutamisele oma peredest,» sõnas Hogan.

Colorado kuberner John Hickenlooper allkirjastas esmaspäeval täidesaatva võimu määruse, mis keelab osariigi ressursside kasutamise ühegi lapse lahutamiseks oma vanemast või eestkostjast, nimetades seda praktikat julmaks ja mitteameerikalikuks.

Massachusettsi kuberner Charlie Barker nimetas föderaalvalitsuse immigratsioonipoliitikat julmaks ja ebainimlikuks ning teatas, et rahvuskaardi kopterimeeskond, mis pidi hiljem sel kuul USA-Mehhiko piirile suunduma, sinna ei lähe.

Trump teatas aprillis plaanist saata Mehhiko piirile tuhanded rahvuskaardi sõdurid, kuhu nad pidid jääma kuni piirimüüri ehitamiseni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles