Politseioperatsiooni käigus vahistati 23 arheoloogiliste leidudega kaubitsenud inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaseaduslikult tegutsenud grupeering viis läbi ebaseaduslikke arheoloogilisi kaevamisi.
Ebaseaduslikult tegutsenud grupeering viis läbi ebaseaduslikke arheoloogilisi kaevamisi. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA / Scanpix

Täna varahommikul toimus samaaegselt 40 läbiotsimist Itaalias, Saksamaal, Suurbritannias ja Hispaanias, mille järel vahistati 23 inimest, keda kahtlustatakse arheoloogiliste leidudega kaubitsemises.

Lisaks inimeste vahistamisele, arestis politsei üle 25 000 arheoloogilise eseme, mille koguväärtus on rohkem kui 40 miljonit eurot. Läbiotsimiste käigus leiti ka ligi 1500 töövahendit, muu hulgas metallidetektoreid. Politseioperatsioonis osales rohkem kui 250 politseinikku. 

Itaalia karabinjeeride kultuuriväärtuslike kaupade salakaubitsemisele spetsialiseerunud üksus koostöös kolleegidega Hispaaniast ja Saksamaalt alustas uurimist neli aastat tagasi.

Juurdlus paljastas, et ebaseaduslikult arheoloogilisi kaevamisi läbi viinud ja kultuuriväärtuslike esemete kaubitsemisega tegelenud grupeering oli väga hästi organiseeritud. 

Grupi liikmed kaevasid ebaseaduslikult välja arheoloogilisi esemeid Sitsiilia saarel, Caltanisetta piirkonnas, kus on suur hulk Kreeka ja Rooma perioodidest pärinevaid arheoloogilisi paiku. Seejärel toimetati esemed Itaaliast välja ja müüdi Saksamaa oksjonimajade kaudu maha.

Lisaks Itaaliale ja Saksamaale tegutses grupeering ka Barcelonas ja Londonis. Nendest linnadest koordineeriti varustamist ja pakuti tehnilist tuge.

Tegemist on ühe suurima juurdlusega Itaalia ajaloos kultuuriväärtuste salakaubitsemise vallas. Seda toetas ka Europol, kes rõhutab rahvusvahelise koostöö olulisust selliste juurdluste osas, mis puudutavad piirideülest kuritegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles