Pompeo: sanktsioonid jäävad kuni Põhja-Korea lõpliku tuumarelvitustamiseni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid jäävad jõusse, kuniks riik on lõplikult tuumarelvitustanud, ütles USA välisminister Mike Pompeo.

«Sanktsioonid jäävad jõusse, kuniks toimub täielik, täies mahus tuvastatud tuumarelvitustamine, millega nõustus Kim (Jong-un),» lausus Pompeo pärast kõnelusi oma Jaapani ja Lõuna-Korea ametivennaga.

«Kuigi meile annab julgustust nende kõneluste edenemine, siis edenemine iseeneses ei õigusta olemasoleva sanktsiooniderežiimi lõdvendamist,» ütles Pompeo.

Ta viibis reedel ja laupäeval Põhja-Koreas, kus üritas teha konkreetsemaks kokkuleppeid, mille juunis sõlmisid Kim ja USA president Donald Trump.

Pompeo sõnul olid kokku kaheksa tundi kestnud arutelud positiivsed, kuid kui Pompeo oli Põhja-Koreast lahkunud, avaldas Pyongyang avalduse, milles mõistis hukka Washingtoni gängsterilaadse nõudmise, et Põhja-Korea peab tuumarelvad ära andma kiirelt.

USA välisminister lükkas pühapäeval Pyongyangi väite tagasi. Tema sõnul jätkuvad kõnelused heas usus.

«Kui need palved olid gängsterilaadsed, siis on maailm gängster, sest ÜRO julgeolekunõukogus langetati üksmeelne otsus sellest, mida tuleb saavutada,» lisas ta.

Lisaks rõhutas Pompeo, et Pyongyang on jätkuvalt pühendunud tuumarelvitustamisele. Ta lisas, et kui mõned julgeolekugarantiid võivad olla protsessi käigus laual, siis sanktsioonide leevendamine ei ole. «Arvestades kogu relvade ja rakettide ulatust, siis on see lai määratlus tuumarelvitustamisest. Põhjakorealased mõistavad seda ja me pole seda vaidlustanud.»

«Tuvastamine saab olema ühendatud täieliku tuumarelvitustamisega. See on see, millega nõustusid nii president Trump kui ka esimees Kim,» lisas Pompeo. «Saavad olema asjad, mis leiavad aset teekonna käigus, mis aitavad meil jõuda julgeolekutagatisteni, mida põhjakorealased vajavad.»

«Aga majandussanktsioonid on hoopis midagi muud... Maailm saab nägema jätkuvaid USA jõustamistegevusi eelseisvatel päevadel ja nädalatel,» ssõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles