Afganistanis käinud Pompeo ärgitas Talibaniga kõnelusi pidama (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) koos Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga tänasel kohtumisel Kabulis.
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) koos Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga tänasel kohtumisel Kabulis. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / SCANPIX

USA välisminister Mike Pompeo käis täna etteteatamata visiidil Kabulis ning avaldas kohtumistel Afganistani liidritega toetust rahukõnelustele keskvalitsuse ja islamiliikumise Taliban vahel.

Tegemist on Pompeo esimese visiidiga Afganistani pärast välisministriks saamist aprilli lõpus.

USA välisministri visiit järgneb Afganistani vägede ja islamiliikumise Taliban pretsedenditule kolmepäevasele relvarahule juunis, mis tõi ilmsiks sõjaväsimuse mõlemal poolel.

Taliban keeldus samas keskvalitsuse ettepanekust relvarahu pikendada ja alustas rünnakuid, milles on hukkunud kümneid inimesi.

«Ühendriigid toetavad, hõlbustavad ja osalevad nendes aruteludes,» ütles Pompeo ajakirjanikele pärast kohtumisi Afganistani presidendi Ashraf Ghani ja kõrgeima täitevametniku Abdullah Abdullah'ga, rõhutades, et mis tahes rahukõnelusi Talibaniga juhivad afgaanid.

«Piirkond ja maailm on väsinud siin aset leidvast samamoodi nagu Afganistani rahvas ei ole enam huvitatud sõja nägemisest,» lausus USA välisminister.

Taliban on seni keeldunud rahukõnelustest Afganistani valitsusega, keda liikumine peab USA marionetiks, ning on nõudnud läbirääkimisi Washingtoniga.

Ghani ülistas ühisel pressikonverentsil Pompeoga Ühendriikide presidendi Donald Trumpi Lõuna-Aasia strateegiat, mis hõlmab paarituhande lisasõduri saatmist Afganistani, surve suurendamist Pakistanile pühasõdalaste kahjutuks tegemiseks kahe riigi piirialal ning komandöridele vabamate käte andmist õhurünnakuteks Talibani ja äärmusrühmituse ISIS võitlejatele.

«Selle strateegia ja selle tingimusliku olemuse tõttu oleme meie valitsuse liikmetena saanud astuda julgeid samme kastist väljapoole ja esitleda kõikehõlmavat ja kaasavat rahu päevakorda,» lausus president.

Pompeo ütles, et Taliban on nägemas, et ei suuda meie lahkumist ära oodata.

USA välisminister lendas kiirvisiidi järel Araabia Ühendemiraatidesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles