Dissidendi surm ei pälvinud Kremli tähelepanu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Bonner 2008. aastal.
Jelena Bonner 2008. aastal. Foto: SCANPIX

Laupäeval 88 aasta vanusena surnud tuntud Vene inimõiguslase Jelena Bonneri surm ei pälvinud Kremli tähelepanu.

Ühendriikides surnud Bonner oli tuntud Vladimir Putini kriitik. Möödunud aastal nõudis ta avalikus kirjas ka endise presidendi tagasiastumist valitsusjuhi ametist, vahendas uudistevõrk AFP.

Kuigi praegune president Dmitri Medvedev pääses Bonneri kriitikast, ei teinud ka tema tuntud dissidendi surma puhul avalikku avaldust. Küll aga kohtus Medvedev täna inimõiguste ombudsmani Vladimir Lukiniga, kelle sõnul avaldas Medvedev lahkunu lähedastele sügavat kaastunnet.

Kui Putini esindajalt Dmitri Peskovilt küsiti, kas valitsusjuht kavatseb Bonneri surma puhul avalikult kaastunnet avaldada, põikles Peskov vastusest kõrvale, väites, et Putin ei saa teemat praegu kommenteerida.

Küll aga ei unustanud Bonneri Ühendriikide välisministeerium ja Euroopa Komisjon. USA välisministeerium nimetas Bonneri tööd inimõiguste kaitsel erakordseks ning Komisjoni president José Manuel Barroso tunnustas lahkunu julgust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles