Prantsuse sotsid ootavad Strauss-Kahni tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dominique Strauss-Kahn (keskel) USAs kohtu ees.
Dominique Strauss-Kahn (keskel) USAs kohtu ees. Foto: SCANPIX

Prantsuse sotsid ootavad Rahvusvahelise Valuutafondi (IMFi) endist juhti, praegu veel New Yorgis koduarestis viibivat Dominique Strauss-Kahni tagasi poliitikasse, kui peaks selguma, et abielus tippjuht mitte ei vägistanud USA hotelliteenijat, vaid suguakt toimus kahepoolsel nõusolekul.


Nimelt jõudis eile ajakirjandusse teade, et Strauss-Kahni seksuaalrünnakus süüdistanud Manhattani Sofiteli toateenija võib tunnistada, et langes sünnimaal Guineas grupivägistamise ohvriks ning mõtles nüüd loo IMFi juhi kallaletungist ise välja.

«Kui ta vabaks lastakse, nagu ma soovin, et juhtuks, mängib Dominique kahtlemata olulist poliitilist rolli,» kommenteeris Prantsuse sotsist parlamendisaadik Jack Lang televisioonile. «Mis iganes tema roll ka poleks, tema kohaolek saab olema presidendivalimistele kasulik.»

Prantsuse sotside liider ja presidendikandidaat Martine Aubry teatas, et on Strauss-Kahnile vabadust tõotavate uudiste üle äärmiselt rõõmus ja avaldas lootust, et aatekaaslane pääseb peagi sellest jubedast õudusunenäost.

Enne maikuist vahistamist Ühendriikides paistis Strauss-Kahn üks prantsuse sotside tugevamaid presidendikandidaate 2012. aasta valimisteks. Usuti, et tal võib olla isegi lootust lüüa praegust presidenti, konservatiivi Nicolas Sarkozyd.

Viimase pressiesindaja eile uusi Strauss-Kahni puudutavaid arenguid kommenteerida ei soovinud. «Prantsuse valitsus austab Ameerika justiitssüsteemi protseduure ja süütuse presumptsiooni süüdimõistva otsuseni,» ütles ta vaid.

Samas jääb aga kahtlaseks, kuivõrd konkurentsivõimeline Strauss-Kahn pärast New Yorgi intsidenti ka kodumaa valimistel oleks.

Erinevad on ka Pariisi tänavail liikuvate inimeste arvamused. Näiteks 53-aastane konsultant Marie Mattei ütles, et pidas Strauss-Kahni kogu aeg süütuks: «Ta oli tuntud selle poolest, et talle meeldivad naised, kuid ta ei tundunud vägivaldsena.»

30-aastane pangatöötaja Julie Suroy leidis, et praegu veel USA justiitssüsteemi hoole all oleval Strauss-Kahnil on jätkuvalt oma roll Prantsuse poliitikas. «Seni, kuni ta on kompetentne, ei huvita mind see, mida ta kodus teeb,» sõnas Suroy. «See on tema abikaasa probleem.»

63-aastane pensionär George Frank aga arvas, et IMFi endise juhi maine on lõplikult rikutud: «Tema poolt hääletamine oleks raske.»


Strauss-Kahni juhtum:

• 62-aastane Dominique Strauss-Kahn vahistati 14. mail New Yorgis süüdistatuna Manhattani Sofiteli hotelli 32-aastase toateenija vägistamises.

• Et sündmuspaigalt on leitud Strauss-Kahni DNAga asitõendeid, ei eitagi tema advokaadid suguakti toimumist, vaid väidavad, et see toimus nii abielus IMFi juhi kui teiseks osapooleks olnud Guinea immigrandist toateenija nõusolekul.

• 1991. aastast kolmandat korda abielus nelja tütre isa Strauss-Kahni on ka varem süüdistatud seksuaalses ahistamises. 2007. aastal esines sellekohaste väidetega prantsuse ajakirjanik Tristane Banon, kes aga ei võtnud jalge alla kohtuteed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles