Kahe naise vastasseis tirib Prantsuse sotsialistid lõhki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ségolène Royal (paremal) ja Martine Aubry jäid viimati nii sõbralikult ühele fotole mullu talvel.
Ségolène Royal (paremal) ja Martine Aubry jäid viimati nii sõbralikult ühele fotole mullu talvel. Foto: AFP / Scanpix

Erimeelsused Prantsuse sotsialistide hulgas on kasvanud nii suureks, et kismat lõhenenud partei sees iseloomustatakse juba kodusõjana. Sisevõitluse vastasleere juhivad kaks naist.


Ühes leeris on Ségolène Royal (55), teises Martine Aubry (58). Royal, kes jäi mullu presidendivalimistel alla Nicolas Sarkozyle, kaotas eelmisel nädalal Sotsialistliku Partei (PS) uue juhi valimistel ülinapilt Aubryle, kes pälvis tuntust 1990ndatel, mil ta tööhõiveministrina kehtestas 35-tunnise töönädala.



Erakonnale uue juhi valimine pidi lõpetama sisetülid ja kemplemise, mis on Prantsuse suurimat opositsiooniparteid juba aastaid räsinud. PSist pole pärast François Mitterrandi presidendiaja lõppu 1995. aastal uut riigipead sirgunud.



Lille’i linnapea Aubry kuulutati reedel valimiste teise vooru võitjaks, kusjuures tema edu Royali ees ulatus 135 000 antud hääle juures vaid 42 hääleni. Ametlike tulemuste järgi kogus Aubry 50,02 protsenti häältest, Royal 49,98.



Royal vaidlustas tulemuse, süüdistades vastasleeri häälte võltsimises ja nõudes nende ülelugemist. Aubry vastas, et häälte ülelugemiseks pole mingit põhjust, ja kutsus Royali ühtsuse nimel õigesti käituma.



PSi lahkuv esimees, Royali endine elukaaslane François Hollande kutsus tänaseks kokku partei volikogu erakorralise koosoleku, mis otsustab, kas tulemused kinnitada. Kui nii juhtub, võib PS vaatlejate hinnangul ka ametlikult lõheneda – ühel pool Aubryd toetav vasakpoolne vana kaardivägi ja teisel Royali vasaktsentristid.



Royal on lubanud PSi kuvandi ümber kujundada, tahtes erakonda kaasata enam noori ja vajadusel teha koostööd tsentristidega. Aubry seevastu tahab sotside laeva vankumatult Prantsuse poliitika vasakkaldale ankurdada, hoiatades, et uued ideed võõrandaksid erakonna ustavaid valijaid. Eriti ajal, mil finantskriis on andnud uue hingamise majanduses riigi suurema rolli pooldajatele.



Lihtne ja otsekohene Aubry kannab glamuurse Royali vastu ka isiklikku vimma, pidades teda enesekeskseks kergekaallaseks, kes tahab PSi rakendada personaalse valimisvankri ette.


Sarkozy pole sotsialistliku seebiooperi teemal veel sõna võtnud. Küll aga andis üks tema parteikaaslane sotsialistidele au, et nad nii hästi ennast hävitada oskavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles