Egiptuses tõstavad pead hästirelvastatud islamiäärmuslased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse salafistid Kairos meelt avaldamas. pilt on illustratiivne.
Egiptuse salafistid Kairos meelt avaldamas. pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Egiptuse maaliline Vahemere kuurortlinn Al-Arish on hakanud tuntust koguma hoopis teistel põhjustel kui turism.

Araabia kevade tulemusel on piirkonnas asunud pead tõstma hästirelvastatud islamiäärmuslaste rühmitus, mis hirmutab oponente ja nõuab, et Egiptusest saaks islamistlik riik.

Juuli lõpus nõudsid kümned salafistid Al-Nasri mošee ees Al-Arishis reedeste palvuste järel Egiptuse valitsemist islamiseaduste järgi. Konservatiivseid moslemeid ehmatasid aga järgnenud vägivaldsed sündmused.

Meeleavaldusele tuli oma võimu näitama veelgi äärmuslikum salafistlik džihaadirühmitus Takfir-wal Higra, mille eesmärgiks on sarnaselt Al-Qaedale islamikalifaadi loomine.

«Takfirid tungisid sadade kaupa veokite ja mootorrataste peal sisse, lehvitades mustade lippudega, mis on džihaadi sümboliks,» avaldas Mohamed Mahmoud CNNile. «Mässulised olid hästi relvastatud automaatrelvade, käsigranaatide ja granaadiheitjatega. Nad ründasid kahte politseijaoskonda ja hirmutasid elanikke džihaadi nime all. Me (moslemid – toim.) kuulutame džihaadi ainult siis, kui keegi ründab meie islamiriiki või inimesi.»

Põhja-Siinai piirkonna julgeolekujuht, kindral Saleh Al-Masry avaldas CNNile, et Takfir-wal-Higra muutus aktiivseks revolutsiooni ajal, mis viis president Hosni Mubaraki võimult kukutamiseni.

«Terroristidega liitusid Palestiina rühmituste liikmed ja neid kuulatakse parasjagu sõjaväeluure poolt üle. Vahistasime 12 ründajat, nende hulgas kolm palestiinlast,» selgitas kindral. «Garanteerin, et Siinais pole Al-Qaedat, kuid takfirisid on tuhandetes.»

«Nad on kindlasti organiseeritud, kuid me pole tuvastanud veel nende emiiri või liidreid. On võimalus, et ta vabastati nende hulgas, kellele anti revolutsiooni käigus amnestia,» lisas Al-Masry.

Kokku tapeti juuli lõpus toimunud kokkupõrgete käigus seitse inimest. Kümned vigastatud viidi Al-Arishi haiglasse.

Takfir-wal Higra asutati 1970ndatel Shukri Mustafa poolt Moslemi Vennaskonna kõrvale. Rühmituse tõekspidamiste hulka kuulub ühiskonnast isoleerimine ja Egiptuse riigi eiramine.

CNNi korrespondent käis Wadi Amris, mis asub Iisraeli piirist kahe km kaugusel, kus kohtus pärast kinnisilmi transporti ühes telgis kahe Takfir-wal-Higra šeigiga, kes ütlesid oma nimedeks Abu Abdulla ja Abu Mohamed.

«Räägime esimest korda ajakirjanikuga, kuna tahame, et meie õige sõnum jõuaks välismeedia kaudu massideni,» sõnas Abu Abdulla.

«Me ei tapa süütuid naisi ja lapsi ning kanname relvasid vaid enesekaitseks. Egiptuse valitsus on meid piinanud ja aastaid külmavereliselt meie hõimude liikmeid tapnud. Tänu revolutsioonile oleme nüüd vabad,» lisas Abu Mohamed.

Meeste sõnul mustavad salafistid alusetult rühmitust ja tegelikult on džihaad suveräänse moslemiriigi kaitsmisel uskumatute eest lubatud, nagu Afganistanis. Seetõttu kiidavad nad Al-Qaeda tegevuse igati heaks.

«Salafistid vihkavad meid, kuna me ei nõustu nende meetoditega. Nad ütlevad teile, et joome alkoholi, raseerime päid ja habemeid, et infiltreeruda ja tapa uskumatuid, kuid see pole tõsi,» jätkas Abu Abdulla. «Järgime prohvet Muhamedi tõekspidamisi, kui liikumine, mis kannab relvi vaid toetamaks järgmist islami kalifaati.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles