Iisraeli firma: Iraan jälgis nutitelefonide abil oma kodanikke (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP/Scanpix

Iisraeli küberjulgeolekufirma Check Point teatas eile, et on avastanud Teherani arvatava sadade Iraani kodanike vastase jälgimisoperatsiooni, mis viidi läbi nende telefonidesse paigaldatud pahavara abil.

«See on meile teadaolevalt esimene kord, kui tehnilise analüüsi tehnika on toonud ilmsiks fakti, et valitsus on viinud nutitelefonides läbi küberspionaažikampaania,» ütles firma Euroopat kureeriv asepresident Thierry Karsenti AFP-le.

Tema sõnul on nutitelefonid ideaalne jälgimistööriist, sest nad saadavad teid kõikjal ja on peaaegu alati sisse lülitatud.

Firma teatas, et selle uurimine tuvastas vähemalt 240 kannatanut, kes on enamjaolt iraanlased, ühtides järjekindlalt meie hinnanguga, et see on Iraani päritolu kampaania.

Check Point teatas, et mõned sihtmärgid on ka Suurbritanniast ja Afganistanist.

Firma selgitas ka välja, et nuhkvara sisaldanud mobiilirakendustega võeti sihikule ka ISISe toetajaid Iraanis ning mõned kurdid ja türklased, kes võivad kujutada ohtu Iraani režiimi stabiilsusele.

Üks rakendus, mida Check Point jälgis, pärines püsivara süsteemiuuenduselt, mis viis esmalt Iraani ja seejärel Vene IP-aadressile.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles