USA õhuvägi soovib vastuseisuks Venemaa ja Hiinaga külma sõja aegset tulejõudu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhuväe hävitajad.
USA õhuväe hävitajad. Foto: ANDREA SHALAL / REUTERS/Scanpix

USA õhuvägi tahab 2030. aastaks oma ridadesse lisada rohkem pommitajaid, hävitajaid, tankereid ja teisi eesrindeüksusi, et vastu seista ohule, mida kujutavad endast Hiina ja Venemaa, vahendab CNN.

Õhuväe ametnikud esitasid oma ettepanekus soovi järgmise 12 aasta jooksul üksuste arvu 25 protsendi ulatuses suurendada, mis viiks nende võimekuse külma sõja aegsele tasemele, kui õhuväel oli 401 üksust.

«Õhuvägi on liiga väike selleks, mida riik meilt palub. Meil on täna 312 operatiivset üksust. Õhuväes, mida vajame, saab 2030. aastaks olema 386 operatiivset üksust,» ütles õhuvägede esindaja Heather Wilson.

«Asi pole ainult suuruses, võitlusviis saab ka teistsugune olema,» lisas Wilson, märkides, et hinnang on kooskõlas kaitseminister James Mattise riiklikus kaitsestrateegias välja toodud prioriteetidega.

«Riikidevaheline strateegiline võistlus, mitte terrorism, on nüüd USA põhiline riiklik julgeolekumure,» seisab Mattise kaitsestrateegias. «Pikaajaline strateegiline konkurents Hiina ja Venemaaga on ministeeriumi prioriteet.»

Ettepanekud Pentagoni eelarves veel ei kajastu. Wilsoni sõnul on arusaadav, et vajalikule eelarvele toetuse leidmine nõuab aega ja seda nõuab ka muutuste läbiviimine. Samas rõhutas ta, et küsimus on ajakriitiline.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles