USA on viivitamatult valmis kõnelusteks Põhja-Koreaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Nicholas Kamm / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo tervitas eile olulisi väljaütlemisi, mis tehti Pyongyangis Lõuna-Korea ja Põhja-Korea riigipeade kohtumisel ja kinnitas, et Washington on valmis viivitamatult osalema läbirääkimistes Korea poolsaare tuumarelvavabaks muutmiseks.

Pompeo märkis avalduses, et vestles eile oma Põhja-Korea kolleegiga ja kutsus ta järgmisel nädalal New Yorki, et kohtuda ÜRO Peaassamblee kõrvalt. Pompeo eesmärk on muuta Põhja-Korea tuumavabaks 2021. aastaks.

USA president Donald Trump ütles, et Ühendriikide suhetes Põhja-Koreaga on aset leidmas vapustavad edusammud võrreldes tema ametisse astumise eelse ajaga, kui riigid olid lähedal sõtta minekule.

USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

«Me teeme Põhja-Koreaga seoses vapustavaid edusamme,» ütles Trump Valges Majas ajakirjanikele, kommenteerides Korea poolsaare olukorda seoses Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ja  Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kolmanda tippkohtumisega.

«Palju vapustavaid asju, kuid väga tähtis on raketi- ja tuumakatsetuste puudumine,» sõnas USA riigipea. «Pean teile ütlema, et isikutevahelisel tasandil on suhted väga head. Olukord on suuresti maha rahunenud.»

Põhja- ja Lõuna-Korea liidrid allkirjastasid eile päev varem Pyongyangis alanud tippkohtumisel ühisdeklaratsiooni rea meetmetega, mis peaksid vähendama sõjaohtu kahe Korea vahel. Meetmed puudutavad peamiselt Lõuna- ja Põhja- Korea tavavägesid ning ei puuduta Pyongyangi tuumaprogrammi.

Põhja- ja Lõuna-Korea liidrid koos abikaasadega kohtumisel Põhja-Koreas.
Põhja- ja Lõuna-Korea liidrid koos abikaasadega kohtumisel Põhja-Koreas. Foto: EPA / Scanpix

Põhja-Korea tuumarelvitustamiskõnelused Ühendriikidega on seiskunud pärast Kimi ja Trumpi 12. juuni kohtumist Singapuris, kus nad allkirjastasid ähmase lubaduse Korea poolsaare tuumavabaks muutmise kohta.

Trump on nimetanud tippkohtumist edulooks, kuid kriitikud on süüdistanud teda selles, et ta lasi ennast naiivselt Põhja-Koreal lollitada, andes režiimile legitiimsust ilma midagi vastu saamata.

Moon ütles tippkohtumise eel, et tema eesmärk on lükata USA-Põhja-Korea kõnelused uuesti käima.

Moskva kiitis eile kahe Korea liidrite vahel saavutatud kokkuleppeid ja pidas neid tõhusateks sammudeks Korea probleemi lahenduse suunas.

«Need on head uudised. Mõistagi toetame selliseid tõhusaid samme Korea probleemi lahendamise suunas,» lausus Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

«Venemaa toetab Põhja- ja Lõuna-Korea dialoogi, mis on poliitilise lahendamise rajal edasimineku kohustuslik tingimus,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles