Malaisia kavatseb kaotada surmanuhtluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmanuhtluse vastu avaldatakse meelt mitmel pool maailmas.
Surmanuhtluse vastu avaldatakse meelt mitmel pool maailmas. Foto: Nick Oxford / REUTERS / Scanpix

Malaisia valitsus on otsustanud kaotada surmanuhtluse, ütles kõrge minister täna.

«Kabinet on otsustanud surmanuhtluse kaotada,» ütles kommunikatsiooni- ja multimeediaminister Gobind Singh Deo uudisteagentuurile AFP. «Ma loodan, et vastav seadus muudetakse õige pea ära.»

Valitsuse otsus surmanuhtlus kaotada on tingitud riigi elanike tugevast vastuseisust sellele karistusmeetodile. 

Poliitik Liew Vui Keong ütles, et surmamõistetute hukkamisele kehtestatakse moratoorium. Kuna me tühistame selle karistuse, ei tohiks hukkamisi läbi viia, sõnas ta.

Liew ütles, et surmanuhtlust kaotav seadusemuudatus esitatakse parlamendile järgmisel nädalal.

Inimõiguslased tervitasid valitsuse otsust.

«Surmanuhtlus on barbaarne ja kirjeldamatult julm,» ütles inimõigusühenduse Lawyers for Liberty nõunik N. Surendran. Surmanuhtluse tühistamise korral on Malaisial moraalne õigus võidelda oma kodanike elude eest, keda ähvardab välismaal hukkamine, lisas ta.

Moratoorium peaks teiste seas päästma ka kaks naist, kes mõisteti süüdi Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvenna Kim Jong-nami tapmises 2017. aasta veebruaris Kuala Lumpuri lennujaamas.

Ajalehe New Straits Times andmeil ootab Malaisias hukkamist 1267 vangi ehk 2,7 protsenti 60 000 vangist. Aastatel 2007-2017 poodi Aasia riigis 35 inimest, kirjutas leht.

Praegu võib Malaisias surmanuhtluse mõista narkokuritegude, mõrva, inimröövi, terrorismi ja riigireetmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles