USA andis Venemaale INF-leppe täitmise juurde naasmiseks 60 päeva (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MOSCOW, RUSSIA – NOVEMBER 28, 2018: Russia's President Vladimir Putin gestures at a plenary session of the 10th VTB Capital annual investment forum "Russia Calling!", at Moscow's World Trade Centre. Mikhail Tereshchenko/TASS
MOSCOW, RUSSIA – NOVEMBER 28, 2018: Russia's President Vladimir Putin gestures at a plenary session of the 10th VTB Capital annual investment forum "Russia Calling!", at Moscow's World Trade Centre. Mikhail Tereshchenko/TASS Foto: Mikhail Tereshchenko / Mikhail Tereshchenko/TASS

USA hoiatas teisipäeval Venemaad, et lahkub keskmaa tuumajõudude (INF) lepingust 60 juhul, kui Venemaa ei naase 60 päeva jooksul selle täitmise juurde. 

«USA kuulutab täna, et Venemaa on toime panemas lepingu olulist rikkumist, ja me kavatseme peatada oma kohustused 60 päeva jooksul, kui Venemaa ei naase lepingu täieliku ja tõendatava täitmise juurde,» ütles Ühendriikide välisminister Mike Pompeo.

Välisminister täpsustas, et juhul, kui Venemaa lepingu täitmise juurde ei naase, algab 60 päeva pärast kuue kuu pikkune teavitusperiood USA leppest lahkumiseks.  

«Me kas peidame pea liiva alla või astume terve mõistusega kooskõlas olevaid samme,» lausus Pompeo, süüdistades Moskvat «tüssamises oma relvastuskontrolli alaste kohustuste küsimuses». 

Tema sõnul tervitaks Washington Venemaa meelemuutust, kuid ta pole näinud ühtegi märki sellest, et Kreml kavatseks lepet uuesti täitma hakata. 

NATO 29 riigi välisministrid teatasid natuke aega enne USA avaldust, et INF-lepingu päästmine on Venemaa kätes ja rõhutasid «tugevat toetust USA järeldustele, et Venemaa rikub oluliselt endale leppega võetud kohustusi». 

INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise. 

USA teatel rikub INF-lepingut Vene maismaal baseeruv tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8. Washingtoni väitel annaks see Moskvale võime anda Euroopale tuumalöök sisuliselt eelhoiatuseta.

Ühendriikide president Donald Trump teatas 20. oktoobril, et Washington lahkub INF-leppest. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles