Ida-Ukraina peab kultuurisõda

, ajakirjanik, AFP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontserdikülastajad Mariupolis toimunud GogolFestil.
Kontserdikülastajad Mariupolis toimunud GogolFestil. Foto: ALEKSEI FILIPPOV/AFP/SCANPIX

Räsitud välimusega keldribaaris laulab noortest koosnev rahvasumm melanhoolset ukrainakeelset ballaadi. Tegemist pole millegi ebaharilikuga, kui välja jätta fakt, et see toimub Venemaa toetatud separatistide maal Ida-Ukrainas.

Alates sõja puhkemisest Ukraina vägede ja separatistide vahel neli aastat tagasi on ukraina keel siin vaikimisi keelatud.

«Luba, et homne saabub kindlasti,» laulab naishääl akustilise kitarri saatel mässuliste pealinnas Donetskis. Publiku seas leidub mundri järgi ka mässuliste toetajaid. Siin räägitakse valdavalt vene keelt ja ukrainakeelseid laule kuuleb harva.

«2014. aastal, kui sõda oli äsja alanud, oleks selline kontsert olnud võimatu,» sõnas 20-aastane kitarrist Oleg, kes ei soovinud oma perekonnanime avalikustada.

Aga kontsert, kus kohalikud muusikud mängivad töötlusi Ukraina bändide hittidest, on publiku seas menukas. Sellise muusika järele on nõudlus, sest separatistide kontrolli all elavatel inimestel on keeruline minna kontserdile teispoole rindejoont.

Pärast seda, kui Venemaa hõivas novembris Aasovi merel kolm Ukraina mereväe alust, kehtestati Ukraina piirialal sõjaseisukord. Sel kõigel ei olnud kultuurielule aga märgatavat mõju, nentis Mariupoli kunstnik Diana Berg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles