Endine Hitleri sünnikodu omanik soovib 1,5-miljonilist kompensatsiooni (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri sünnikodu Austrias.
Adolf Hitleri sünnikodu Austrias. Foto: Leonhard Foeger / Reuters/Scanpix

Adolf Hitleri Austrias Braunau am Inni linnas asuva sünnikodu endine omanik taotleb hoone eest enam kui 1,5 miljoni euro suurust kompensatsiooni, vahendab Deutsche Welle. Austria arestis kinnistu läinud aastal ja plaanib selle hävitada.

Hitleri sünnikodu endist omanikku Gerlinde Pommerit esindava advokaadi Gerhard Lebitschi sõnul on nende kindel eesmärk saada hoone eest 1,5 miljoni euro suurune kompensatsioon. Austria valitsus andis läinud aastal käsu kolmekorruseline hoone ja selle juurde kuuluv parkla võõrandada.

Varasemad katsed kinnistu Pommerilt osta ebaõnnestusid. See on naise perele sajandeid kuulunud ja algselt vaidlustas ta võõrandamise väites, et otsus on põhiseadusvastane. Kohus otsustas aga riigi poolt.

Riik on seni Pommerile kinnistu eest maksnud 310 000 eurot, kinnistut hiljuti hindamas käinud maakleri sõnul on selle väärtus aga vahemikus 800 000- 1,5 miljonit eurot. Lebitschi sõnul maksis riik seetõttu Pommerile selle eest liiga vähe.

Kohtu esindaja sõnul tehakse kinnistu väärtuse ja Pommeri kompensatsiooni osas otsus tõenäoliselt jaanuaris.

Hitleri pere üüris Pommeri perele kuulunud majas viimasel korrusel asuvat korterit paar aastat. Nad kolisid lähedalasuva Saksamaa linna Passausse, kui tulevane diktaator oli kolmeaastane. Hitleri usaldusisik Martin Bormann ostis kinnistu 1938. aastal ja see pandi riikliku kaitse alla. Austria tagastas maja Pommerile pärast Teist maailmasõda.

Austria valitsus rentis hoonet aastaid, kuid Pommer lõpetas lepingu 2011. aastal, kui valitsus soovis seda remontida, et maja oleks ratastoolisõbralikum. Hitleri sünnikodu on aastaid neonatse ja teisi äärmuslasi ligi meelitanud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles