Nigeeriast pages paari päevaga Boko Harami hirmus 30 000 inimest Kameruni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisepõgenike laager Nigeerias Borno osariigis. Viimasel ajal on piirkonnas vaenutegevus hoogustunud.
Sisepõgenike laager Nigeerias Borno osariigis. Viimasel ajal on piirkonnas vaenutegevus hoogustunud. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Nigeeriast Ranni linnast põgenes nädalavahetusel üle piiri Kameruni üle 30 000 inimese, kes pelgavad äärmusrühmituse Boko Harami uusi rünnakuid, teatas ÜRO pagulasamet.

«Kogu elanikkond näib olevat paanikas ja nad põgenevad ennetavalt oma elu päästmiseks,» teatas ÜRO pagulasameti pressiesindaja Babar Baloch ajakirjanikele Genfis.

Kameruni piiri lähedal Borno osariigis asuvast Rannist põgenes juba varem umbes 9000 inimest, pärast seda kui Boko Harami rünnakus 14. jaanuaril sai surma 14 inimest.

Balochi sõnul saatis Kamerun need 9000 inimest tagasi ning viis linna kaitsma piirkonnas tegutseva rahvusvahelise üksuse sõdurid. «Mõnda aega oli rahulik, kuid nii palju kui me nüüd oleme aru saanud, on rahvusvaheline üksus lahkunud,» lisas ÜRO ametnik.

Põgenikud on öelnud abitöötajatele, et Boko Harami võitlejad olla ähvardanud Ranni naasta, mis selgitab ka nüüd puhkenud paanilist põgenemist.

Baloch kinnitas, et ÜRO pagulasamet UNHCR on korranud oma palvet Kameruni võimudele, hoida piir avatuna.

Ametniku sõnul on viimasel ajal kasvanud vägivald Kirde-Nigeerias sundinud enam kui 80 000 tsiviilisikut otsima kaitset juba niigi ülerahvastatud põgenikelaagritest Borno osariigis.

«Konflikti eskaleerumine on kahandanud inimeste lootust koju tagasi pöörduda,» lisas Baloch. Tema sõnul on osad Kamerunist naasnud inimesed pidanud hiljem Nigeerias korduvalt uuesti vägivalla eest pagema ning neist on praeguseks uuesti saanud põgenikud Kamerunis.

«Vaenutegevus on raskendanud abioperatsioonide korraldamist piirkonnas ja sundinud humanitaartöötajaid mõnest kohast lahkuma,» rääkis Baloch.

ÜRO abiagentuuri kõneisik Jens Laerke kinnitas, et alates detsembri algusest on 260 abitöötajat lahkunud kolmest eri kohast Borno osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles