Hispaania opositsioon süüdistas Sánchezt järeleandmistes katalaanidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania valitsusjuht Pedro Sanchez.
Hispaania valitsusjuht Pedro Sanchez. Foto: Victor Lerena / EPA

Hispaania peaminister Pedro Sánchez on sattunud Kataloonia iseseisvuslastele tehtud järeleandmiste tõttu nii konservatiivse opositsiooni kui oma Sotsialistliku Partei juhtliikmete rünnakute alla.

Pahameele taga on Sáncheze otsus nõustuda sõltumatu raportööri viibimisega tulevastel kõnelustel Kataloonia poolte vahel. Raportööri nõudsid iseseisvuslased, kelle toetust vajab peaminister 2019. aasta riigieelarve vastuvõtmiseks. 

Kataloonia-sisesed kõnelused käivitati paralleelselt keskvalitsuse ja Kataloonia valitsuse kõnelustega, millega peaminister loodab leevendada piirkonna 2017. aasta oktoobri lahkulöömiskatsest tekkinud kriisi.

Pealtnäha tühine vastutulek on äratanud tõsise pahameele ning Sáncheze sotsialistlikku vähemusvalitsust süüdistatakse «sepatatistide väljapressimisele» alistumises, et saada eelarve vastu võetud ja säilitada võim.

Välisminister Josep Borrell rõhutas, et Kataloonia poolte kõnelused, mida see raportöör vaatlema hakkab, ei avalda mingit mõju «riiklikele institutsioonidele ega suhetele valitsuse ja Kataloonia täitevvõimu vahel».

Sellest hoolimata on konservatiivne Rahvapartei (PP), paremtsentristlik Ciudadanos ja paremäärmuslik Vox oma toetajad pühapäevaks Madridi tänavatele Sáncheze vastu meelt avaldama kutsunud.

PP ja Ciudadanos moodustasid detsembrivalimiste järel Andaluusias Voxi toel valitsuskoalitsiooni ja arvamusküsitluste põhjal suudaks kolmik moodustada enamuse ka riigi tasandil, kui riigis peaksid aset leidma ennetähtaegsed valimised.

PP esimees Pablo Casado nimetab Sánchezt reeturiks ja lubab parlamendis peaministri vastu umbusaldushääletuse algatada, ehkki selle läbiminekuks väljavaateid ei ole.

Sánchez juhib vähemusvalitsust, tema sotsialistidel on 350-kohalises parlamendis vaid 84 kohta. Sestap on tal eelarve vastuvõtmiseks vaja Kataloonia iseseisvuslastest parlamendiliikmete toetust.

Selle strateegiaga ei ole aga rahul ka tema enda erakonna kõrged ametnikud.

«Eelarve heakskiitmine ei õigusta järeleandmisi, mis seavad kahtluse alla põhiseaduse, Hispaania ühtsuse, õigusriigi ja väärikuse,» ütles Aragóni piirkonna sotsialistide juht Javier Lambán.

Seni ei ole katalaanidest seadusandjad nõustunud Sáncheze eelarvet toetama ja ka raportööri lubamine ei ole sundinud neid meelt muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles