Hondurase sõduritest saavad ka politseinikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hondurase sõdurid.
Hondurase sõdurid. Foto: SCANPIX

Hondurase parlament lubas narkokuritegevuse kontrolli alla saamiseks võtta armeel üle ka politsei kohustused.

«Seda ei tohiks näha nii, et armee asendab politseid, vaid need kaks jõudu hakkavad tegema koostööd võitluses kuritegevuse ja vägivalla vastu,» rääkis Hondurase Kongressi liige Marcia Villeda Hondurase ajalehele El Heraldo.

Hondurase rahvasaadikud leppisid kokku, et armee hakkab politsei rolli täitma siis, kui riigis on välja kuulutatud ajutine hädaolukord. Lisaks tegi parlament armee ülesandeks pideva võitlemise narkoäri, relvakaubanduse ja organiseeritud kuritegevuse vastu.

Hondurase võimud said idee Mehhikost, kui sealne president Felipe Calderón otsustas 2006. aastal kaasata armee võitlusesse narkokuritegevuse vastu. Sarnaselt Mehhikole usaldatakse ka selles Kesk-Ameerika riigis sõjaväge rohkem kui politseid, sest viimast peetakse korrumpeerunuks.

Kongressi president Juan Orlando Hernández ütles ajalehele EL Heraldo, et kuigi 1980ndatel oli juhuseid, kus armee eksis inimõiguste vastu, ei tohiks see takistuseks kujuneda, sest riik on vahepeal liikunud uude ajajärku.

ÜRO andmetel oli Hondurases möödunud aastal 100 000 elaniku kohta 82 mõrva, mis on rohkem kui üheski teises maailma riigis. Hondurases tapetakse iga päev umbes 20 inimest, enamasti on mõrvad seotud narkoäriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles