Venemaa algatas juurdluse Leedu 13. jaanuari protsessi kohtunike üle (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedus tagaselja süüdi mõistetud marssal Dmitri Jazov.
Leedus tagaselja süüdi mõistetud marssal Dmitri Jazov. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene uurijad avasid kriminaalasja Leedu kohtunike üle, kes mõistsid sõjakuritegudes ja inimsusvastastes kuritegudes süüdi mitukümmend endist Nõukogude Liidu ametiisikut, kes olid seotud Nõukogude agressiooniga Leedus 1991. aasta 13. jaanuaril. 

Vene juurdluskomitee tänases avalduse kohaselt algagati juurdlus "sihilikult ebaõiglase otsuse langetanud" nelja Leedu kohtuniku üle.

Vilniuse ringkonnakohus mõistis 27. märtsil Nõukogude Liidu endise kaitseministri Dmitri Jazovi ja endise Nõukogude KGB ohvitseri Mihhail Golovatovi süüdi sõja- ja inimsusvastastes kuritegudes.

Golovatovile määrati tagaselja 12-aastane ja Jazovile (94) 10-aastane vanglakaristus. Nõukogude armee Vilniuse garnisoni juhile Vladimir Ushoptšikule määras kohus 14-aastane vanglakaristuse.

Kokku mõisteti sõjakuritegudes ja inimsusevastastes kuritegudes süüdi 67 Venemaa, Ukraina ja Valgevene kodanikku. Kümnetele neist määrati nelja kuni 14-aastane vanglakaristus.

Vene juurdluskomitee väitel avasid Leedu kohtud seadusevastaselt uuesti kohtuasja, mida oli varem juba uuritud.

Avalduses öeldakse ka, et 1991. aasta konfliktist "võttis osa kolmas osapool", kuid ei täpsustata, keda selleks peetakse.

1991. aasta 13. jaanuaril tegi Nõukogude Liidu juhtkond katse kukutada jõuga Leedu seaduslik võim, mis oli 1990. aasta 11. märtsil kuulutanud riigi iseseisvaks.

Nõukogude sõjaväelaste katsel hõivata Vilniuse teletorn ja teleraadiokomitee hoone hukkus 14 relvastamata inimest, 31 sai raskelt ja üle tuhande kergelt haavata.

13. jaanuari sündmuste kohtuasjas on ohvrina nimetatud umbes 700 inimest ja tunnistusi andis peaaegu tuhat inimest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles