USA välisminister käis Venezuela piiril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo ja Colombia president Ivan Duque Venezuela piirile saabumas.
USA välisminister Mike Pompeo ja Colombia president Ivan Duque Venezuela piirile saabumas. Foto: EPA/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo lõpetas eile oma külaskäigu Peruus, et sõita Colombia piirilinna Cúcutasse, mis on tema kuuenda Lõuna-Ameerika ringsõidu viimane sihtkoht.

Olles osalenud jumalateenistusel Peruu pealinnas Limas, asutas Pompeo end varsti pärast keskpäeva teele Colombia poole, kus ta kohtus põgusalt tuhandete Venezuela põgenikega.

Koos Colombia presidendi Ivan Duquega pagulastega kõneldes ärgitas ta Venezuela presidenti Nicolás Madurot avama piire humanitaarabile ning siis tagasi astuma.  

«Ava need sillad, ava need piirid, sa saad lõpetada selle juba täna,» kuulutas Pompeo. 

Pompeo alustas oma ringsõitu reedel Tšiilist ning liikus sealt edasi Paraguaysse ja Peruusse. Kõigis neljas tema teele jäänud riigis on võimul parempoolsed või paremtsentristlikud valitsused, mis toetavad Washingtoni kompromissitut poliitikat Venezuela presidendi Nicolás Maduro suhtes.  

«Peruul on vahetud kogemused katastroofilisest Nicolás Madurost ja valust, mida ta Venezuela rahvale on põhjustanud,» lausus ta laupäeval pärast kõnelusi president Martin Vizcarra ja välisminister Nestor Popolizioga.

Pompeo sõnul on Peruu sellele väljakutsele suurepäraselt vastanud. 

Üle kolme miljoni venezuelalase ehk 10 protsenti rahvastikust elab praeguseks väljaspool seda kriisist vaevatud riiki. ÜRO prognoosib, et see number kasvab 2019. aasta lõpuks 5,3 miljonini.

Peruus on Venezuela põgenikke Colombia järel enim ehk 750 000, ütles Popolizio, kelle sõnul on see riigi avalikud teenused tõsiselt proovile pannud. 

Pompeo kiitis laupäeval Peruud sadade tuhandete Venezuela põgenike vastuvõtmise eest, ent läks närvi, kui temalt küsiti, kas see pole vastuolus president Donald Trumpi karmi rändepoliitikaga kodumaal. 

Venezuelas kestab alates jaanuari keskpaigast vastasseis sotsialistist presidendi Maduro ja end ajutiseks riigipeaks kuulutanud Guaidó vahel. Guaidód on Venezuela ajutise riigipeana tunnustanud 50 riiki, teiste seas USA ja paljud Euroopa Liidu riigid.

USA teatas laupäeval, et tegeleb koostöös mitmete riikidega Venezuela jaoks võimuvahetuse järgse toetusfondi loomisega.

Fondi suuruseks on kavandatud kümme miljardit USA dollarit ja selle eesmärgiks on ergutada majandust ja kaubandust pärast uue valitsuse ametisseastumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles