Leedu peab NATO kaitsekulude sihi täitmiseks taas lisaraha eraldama

BNS
Copy
Leedu maaväe sõdur snaiprivõistlusel Ruklas.
Leedu maaväe sõdur snaiprivõistlusel Ruklas. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Leedu peaminister Saulius Skvernelise sõnul eraldab valitsus tänavu lisaraha, et taaskord tõsta kaitsekulutused 2 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP).

«Kui me peame seda tegema, teeme me seda ka sel aastal,» ütles ta ajakirjanikele.

Hiljaaegu selgus, et Leedu kaitse-eelarve võib teist aastat järjest jääda alla NATO-s lubatud 2 protsendi SKP-st.

Leedu tänavune kaitse-eelarve on 948 miljonit eurot. Summa tugines hinnangul, et see moodustab SKP-st 2,01 protsenti. Oodatust parema majanduskasvu tõttu teatas NATO varem sel nädalal, et Leedu kaitseeelarve jääb 1,98 protsendi juurde SKP-st.

Olukord oli sarnane läinud aastal, kui Leedu valitsus pidi aasta lõpus kaitse-eelarvesse lisama veel 21,5 miljonit eurot, et 2 protsendi eesmärki täita. Sellest aga ei piisanud ja kaitsekulutused jäid ka toona 1,98 protsendi juurde.

«Me ilmselt peame järgmiseks aastaks parema plaani tegema lootuses, ja ma loodangi, et me jätkame kasvamist,» ütles Skvernelis.

Kaitseminister Raimundas Karoblis tegi hiljuti valitsusele üleskutse, et kaitsekulutusi suurendataks piisavalt, et sarnaste olukordade kordumist vältida.

Leedu parlamendierakonnad, väljaarvatud sotsiaaldemokraadid, on leppinud kokku kaitsekulutuste tõstmise 2030. aastaks 2,5 protsendini SKP-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles