Von der Leyen: Brexit võib olla ELi ja Ühendkuningriigi uute suhete algus

Copy
Euroopa Komisjoni tulevane president Ursula von der Leyen teisipäeval Brüsselis pressikonverentsil järgmise komisjoni portfellide jaotust avalikustamas.
Euroopa Komisjoni tulevane president Ursula von der Leyen teisipäeval Brüsselis pressikonverentsil järgmise komisjoni portfellide jaotust avalikustamas. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Euroopa Komisjoni järgmine president Ursula von der Leyen ütles teisipäeval, et Brexit võib olla Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi uute suhete algus.

«Brexit, kui see teoks saab, ei ole millegi lõpp, vaid tulevaste suhete algus,» ütles von der Leyen ja nimetas iirlase Phil Hogani kaubandusvolinikuks, kel tuleb muu hulgas hakata pärast Brexitit Suurbritanniaga vabakaubandusleppe kõnelusi pidama.

Varjatud nükkena leppeta Brexiti pooldajatele lisas Euroopa Komisjoni järgmine president, et pooltel tuleb hakata pärast lahutust sidemete loomist otsast peale alustada. 

1. novembril ametisse astuv von der Leyen lubas tagada tõrgeteta ülemineku seniselt komisjoni koosseisult, mis peaks 31. oktoobril Brexiti teoks tegema.

Küsimuse peale, mida arvata Briti parlamendi nõudest, et peaminister Boris Johnson ELilt uut ajapikendust küsiks, vastas peatne EK president, et see on Londoni otsustada.

«Järgmised sammud on täielikult Ühendkuningriigi teha ja otsustada. Sestap ma ei kommenteeri nende otsust ega samme, mis nad astuda võivad,» ütles endine Saksa kaitseminister. 

«Eks me näe, kuidas asjad edenevad,» lisas ta. 

Isegi kui Ühendkuningriik praegu kehtivaks 31. oktoobri tähtajaks EList välja astub, tuleb uuel komisjonil Brexitiga veel pikka aega tegemist teha, sest kokku tuleb leppida uutes kaubandussuhetes.

«Minu arvates on hea vabakaubanduslepe väga tähtis, sest määrab head suhted, mida me tulevikus soovime,» ütles von der Leyen ning tunnistas, et ees seisab keeruline protsess.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles