Valimised ähvardavad tõugata Trudeau peaministritoolilt

Copy
Kanada peaminister ja liberaalide juht Justin Trudeau ning konservatiivide liider Andrew Scheer valimisdebatis.
Kanada peaminister ja liberaalide juht Justin Trudeau ning konservatiivide liider Andrew Scheer valimisdebatis. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Kanadas algasid täna üldvalimised, kus peaminister Justin Trudeau liberaalidele prognoositakse parlamendienamuse kaotamist või isegi võimult kukkumist.

Analüütikute sõnul võivad neist tulla ühed tasavägisemad valimised Kanada ajaloos ja prognooside järgi ei saa piisavalt hääli enamusvalitsuse moodustamiseks ei liberaalid ega konservatiivid.

Valimiskampaania viimasel päeval hoiatas Trudeau Briti Colombia rahvast konservatiivi Andrew Scheeri eest, kes on lubanud lõdvendada keskkonnakaitset.

Justin Trudeau kampaaniaüritusel Vancouveris.
Justin Trudeau kampaaniaüritusel Vancouveris. Foto: Don MacKinnon/AFP/Scanpix

«Meil on vaja tugevat, edumeelset valitsust, mis ühendab kanadalased ja võitleb kliimamuutusega,» ütles ta kampaaniaüritusel Vancouveris. «Me peame ühinema kodanikena. Me peame ühinema planeedina.»

Trudeau võitis 2015. aasta valimised ülekaalukalt, aga praegu on tema täht veidi tuhmunud.

Peaministri mainet on kahjustanud möödalasud ühe ehitusfirma korruptsioonijuurdluses ja suvel ilmnenud fotod temast mustaks võõbatud näoga.

Liberaalide toetust on vähenenud ka sotsiaaldemokraatide ja Quebeci separatistide toetuse suurenemine.

Kanada konservatiivide juht Andrew Scheer.
Kanada konservatiivide juht Andrew Scheer. Foto: CARLOS OSORIO/REUTERS/SCANPIX

Scheer hoiatas omalt poolt, et Kanada ei saa endale lubada liberaalide valitsust, mida toetab Uus-Demokraatlik Partei (NDP).

«Ma võin ainult ette kujutada, mis on NDP hind Justin Trudeau võimul hoidmiseks,» ütles ta. «Mis iganes see on, me teame, et Trudeau maksaks võimule jäämiseks mistahes hinda ja ta kasuks selle jaoks teie raha.»

Valimiskampaanias vastastikku tehtud valesüüdistuste seas on näiteks väited, et liberaalid seadustaks kanged narkootikumid ja konservatiivid lubaks kõigil ründerelvi soetada.

Trudeaule on toetust avaldanud USA ekspresident Barack Obama, kes nimetas teda tõhusaks liidriks, kes tegeleb suurte probleemidega nagu kliimamuutus. «Maailm vajab tema edumeelset juhtimist,» säutsus Obama.

Konservatiivid lubavad kasinusmeetmeid, et naasta viie aasta jooksul tasakaalus eelarve juurde.

Arvamusküsitluste kohaselt on liberaalide ja konservatiivide toetus pea võrdne, mõlema partei näitajad on veidi üle 30 protsendi.

Jagmeet Singh valimiskampaania ajal Vancouveris vikerkaarevärvilist teed ületamas.
Jagmeet Singh valimiskampaania ajal Vancouveris vikerkaarevärvilist teed ületamas. Foto: DAVID RYDER/REUTERS/SCANPIX

Suuruselt kolmanda toetusega on liberaalide potentsiaalne koalitsioonipartner Uus Demokraatlik Partei (NDP). Sotsiaaldemokraatlikul NDP-l on 20 protsendi juurde jääv toetus.

Labradori ja Newfoundlandi provintsis avati valimisjaoskonnad Eesti aja järgi kell 14.00. Läänepoolses Briti Columbias jäävad jaoskonnad avatuks kella 5.00-ni homme. Esimesed tulemused peaks laekuma ööl vastu homset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles