Kurdide komandör peab Damaskuse ja Moskvaga kõnelusi, kuigi ei usalda kumbagi (1)

Copy
Mazlum Abdi, Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) juht 24. oktoobril.
Mazlum Abdi, Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) juht 24. oktoobril. Foto: AFP / Scanpix

Kurdide juhitud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) komandör ütles täna avaldatud usutluses, et ei usalda Süüria valitsust ega Venemaad, kuid peab rahu nimel nendega kõnelusi.

Mazlum Abdi, võitlejanimega Mazlum Kobani, ütles Itaalia päevalehele La Repubblica, et tulevased kõnelused vajavad tagatisi rahvusvaheliselt kogukonnalt, kaasa arvatud Euroopalt.

«Meil puudub igasugune kindlus, kuid Süüria probleeme ilma poliitilist teed kasutamata lahendada pole võimalik. Peame läbirääkimisi pidama,» lausus ta.

SDF, mille liikmed on enamjaolt kurdid, nautisid kuni USA lahkumiseni Süürialt tuge Washingtoni juhitud koalitsioonilt, mis sõdis äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Abdi sõnul vahendab Venemaa SDF-i ja Süüria valitsuse kõnelusi.  

«Meist ei saa poolt leppes, mis ei hõlma meie rahva kaitset ning tema poliitilist, haldusalast ja kultuurilist vabadust,» hoiatas ta.

Ta lisas, et on olnud kõnelused ka USA valitsusega, kes pakkus tagasi. «Kuid nende tagatiste kohapeal rakendamises on ilmnenud teatud aeglus.»

Abdi mõistis hukka USA otsuse Süüriast lahkuda. Tema sõnul andis samm tema rahvast tabanud Türgi rünnakule rohelise tule ning rikkus SDF-i ja Washingtoni vahel sõlmitud kokkuleppeid.

Ühendriigid teatasid oktoobris lahkumisest Kirde-Süüriast kurdide aladelt. See lubas Damaskusel, Ankaral ja Moskval omavahel ära jagada kurdide nüüdseks lagunenud autonoomse piirkonna.

Abdilt küsiti Türgi presidendi Recep Erdoğani soovi kohta lasta ta arreteerida. Komandör vastas: «Mida te veel ootate inimeselt, kes ei peida maailma eest oma projekti massimõrvata meie rahvas?»

Türgi ja tema Süüria käepikendused alustasid 9. oktoobril piiriülest rünnakut kurdide kontrollitud alade vastu. Türgil õnnestus vallutada 120 kilomeetrit pikk ala Türgi-Süüria piiril.

Pealetungis said surma sajad ning kodust põgenes 300 000 inimest. Rünnak veelgi süvendas humanitaarkatastroofi rohkem kui kaheksa aastat sõjas olnud Süürias.

Pärast pealetungi sõlmisid Türgi ja Venemaa Sotšis leppe, mille alusel lahkuvad kurdid Türgi kontrolli all olevate alade äärelt ning annavad need Vene ja Süüria vägede järelevalve alla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles