Vägivald Euroopa narkojõukude vahel ägeneb

Copy
Uimastid. Foto on illustratiivne.
Uimastid. Foto on illustratiivne. Foto: Waechter / Scanpix

Uimastite kasutamist jälgiv Euroopa Liidu ametkond tuvastas Euroopas tegutsevate narkojõukude vahelise vägivalla kasvu, sest konkurents suureneb, kuid uimastite hind püsib stabiilne.

Jõukude heitlust tõukavad tagant uute sünteetiliste uimastite arendamine ning Euroopasse uimasteid toovate tavakanalite muutumine, teatas Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskus täna avaldatud iga-aastases raportis.

Näiteks suurendab sünteetiliste opioidide veebimüük uimastiturul konkurentsi ning turgu seni juhtinud jõukudele see ei meeldi.

Need arengud lõid tingimused uute ja praegust olukorda lõhkuvate ärimudelite tekkele ning suurendavad konkurentsi ja uimastitööstusele omaseid konflikte, kirjutatakse raportis.

«Uimastituruga seotud vägivald ja hirmutamine on EL-is kasvav mure,» ütles keskus.

«Uimastitega seotud vägivalla kontekstis näib lisaks tulirelvade, kaasa arvatud automaatide kasutamisele suurenevat ka käsigranaatide ja lõhkeainete kasutamine.»

Euroopa tarbijatel on aina parem ligipääs väga puhastele ja tugeva toimega toodetele, lisas ametkond.

Keskuse sõnul on need tooted saadaval viimase aastakümne hindadega võrreldes kas sama kalli või isegi odavama hinnaga.

Uimastite lõikes on Euroopas suurim menu kanepil. Selle turu suurus hinnati 2017. aastal 11,6 miljardile. Kanepile järgneb kokaiin, mille turu suuruseks hinnati tol aastal 9,1 miljard eurot.

Lissabonist tegutsev keskus rõhutas tänases ülevaates, et just seadusvastased uimastid on EL-i kuritegelike organisatsioonide kõige tulusam turg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles