Türkmenistanis saavad paksud politseinikud sule sappa

Copy
Korrakaitsjad politseikoeraga Aşgabatis sõjaväeparaadil.
Korrakaitsjad politseikoeraga Aşgabatis sõjaväeparaadil. Foto: IGOR SASIN/AFP/SCANPIX

Türkmenistani korrakaitsjad on seatud kohustuslike kvalifikatsioonitestidega ultimaatumi ette – kaota kaalu või kaota töö.

Riigi siseministeerium on andnud politseile korralduse end 25. detsembriks vormi ajada, vastasel korral ähvardab neid tööst ilma jäämine.

Anonüümsuse tingimusel rääkinud korrakaitsjate sõnul on siseministeerium seadnud nõudeks, et politseinik ei tohi kaaluda rohkem kui sada kilogrammi. Põhjus olevat selles, et äsja ametisse nimetatud siseministrile Mammedkhan Tšakjevile «ei meeldi paksud võmmid».

Need, kes ei suuda kaalunõuetele vastata, kaotavad ameti sõltumatu ametipositsioonist, teenistuse pikkusest või muudest faktoritest.

Samuti on meediaga rääkinud korrakaitsjate sõnul valitsus käskinud neil julgustada välismaal elavaid sugulasi riiki tagasi pöörduma.

Sarnaseid nõudmisi kaalukaotamiseks on esitanud varem korrakaitsjatele ka Tadžikistan ja Usbekistan, kus võimud kritiseerivad politseid kehva füüsilise vormi tõttu, kuid räägivad harva politseiametis laialt levinud korruptsioonist.

25. detsembriks seatud tähtaeg tähendab, et paljud korrakaitsjad pühendavad oma aega jooksmisele või jõusaalis ja staadionitel treenimisele. Mary linna kohalike sõnul on sörkivad või sportmänge harrastavad korrakaitsjad saanud järsku tavaliseks vaatepildiks.

Türkmeeni politsei kvalifikatsioonitest sisaldab ka taustakontrolle selgitamaks, kas nende sugulastel on kriminaalne minevik või elab mõni neist välismaal. Lebapi provintsi politseinike sõnul käskisid võimud neil veenda oma sugulasi aasta lõpuks kodumaale naasma.

Väidetavalt on 1. oktoobril ametisse määratud Türkmenistani siseminister võtnud kasutusele meetmeid korruptsiooniga võitlemiseks. Näiteks on politseiautodesse paigutatud kaamerad.

«Selle asemel, et võtta pistist nagu varem, kirjutab politsei nüüd liiklusrikkujatele välja trahvikviitungeid,» lausus üks kohalik väljaandele RFE/RL. 

Väidetavalt vahistati Marys oktoobris mitu politseiniku, kes tabati pistise nõudmiselt. Sageli tuuakse pistise võtmise selgitusena välja politseinike madalad palgad, mis jäävad umbes saja dollari kanti kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles