Trumpi tagandamisjuurdluse istungite järgmine faas algab 4. detsembril (2)

BNS
Copy
Trump.
Trump. Foto: Michael Brochstein/ZUMAPRESS.com

USA esindajatekoja õiguskomitee teatas teisipäeval, et alustab 4. detsembril president Donald Trump tagandamisjuurdluse järgmise etapi raames istungeid ja kutsub neil osalema presidendi ja tema advokaadi. 

Esindajatekojas enamuses olevad demokraadid süüdistavad Trumpi oma ametiseisundi kuritarvitamises sisepoliitilise kasu nimel välisriiki USA valimistesse sekkuma ärgitamiseks. Selline tegevus on Ühendriikide seadustega keelatud. 

Eelmisel nädalal lõppesid kaks nädalat kestnud avalikud istungid tagandamisjuurdlust juhtiva kolme esindajatekoja komitee ees, mida juhivad demokraadid. Enne seda küsitlesid komiteed mitme nädala vältel tunnistajaid suletud uste taga. 

Demokraatidel tuleb nüüd otsustada, kas alustada seniste tõendite põhjal tagandamisprotseduure või üritada kutsuda välja veel tunnistajaid, kes võiksid Trumpi süü kohta otsesemaid tõendeid tuua.

Esindajatekoja õiguskomitee, mille pädevuses on presidendile tagandamissüüdistuse esitamine, teatas, et järgmine istung algab 4. detsembril kell 10 hommikul (Eesti aeg 17.00). 

«Komitee ootab teie osalemist tagandamisjuurdluses ajal, kui see täidab oma põhiseaduslikke kohuseid,» teatas õiguskomitee demokraadist esimees Jerry Nadler kirjas Trumpile. 

Istungite kavas on «presidendi tagandamise ajalooline ja põhiseaduslik alus» ja see, «kas teie väidetavad teod on piisavad, et esindajatekoja kasutaks oma volitusi tagandamissüüdistuse esitamiseks,» kirjutas Nadler. 

Oktoobris esindajatekojas vastu võetud protseduurireeglite alusel on Trump kutsutud õiguskomitee istungitel osalema ja tema advokaat võib küsitleda kõiki kohale kutsutavaid tunnistajaid. 

Nadler tuletas oma kirjas Trumpile meelde, et kui ta jätkab oma valitsusametnikel juurdluse käigus tunnistuste andmise keelamist või keeldub ka edaspidi nõutud dokumentide üleandmisest, võib õiguskomitee rakendada kohaseid abinõusid, mille seas on keeldumine presidendi taotlustest küsitleda tunnistajaid. 

Tagandamisjuurdluse avalikke istungeid juhtinud esindajatekoja luurekomitee demokraadist esimees Adam Schiff ütles esmaspäeval, et tõendid õiguserikkumisest ja vääriti käitumisest presidendi poolt, mille me oleme praeguseks kogunud, on selged ja raskesti vaidlustatavad. 

«Nüüd peame otsustama, kas selline käitumine on kokkusobiv presidendiametiga ja kas tagandamise põhiseaduslik protsess on põhjendatud,» sõnas demokraadist komiteejuht.

Tõendid näitavad veenvalt, et Trump seadis Ukraina uue presidendi Volodõmõr Zelenskõiga Valges Majas kohtumise korraldamise ja Kiievile USA sõjalise abi eraldamise eeltingimuseks Ukraina võimude teadaande poliitiliselt motiveeritud libajuurdluste alustamisest, mis aitaksid president Trumpi 2020. aasta tagasivalimiskampaaniat, sõnas Schiff.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles