Hiina kutsus välja USA saadiku ja nõudis seaduste mittejõustamist

BNS
Copy
Taevase Rahu väljak
Taevase Rahu väljak Foto: Reuters

Hiina välisministeerium kutsus neljapäeval välja USA suursaadiku, ärgitades Washingtoni hoiduma Hongkongi protestiliikumist toetavate seaduste rakendamisest, et vältida edasist kahju kahe riigi suhetele. 

Hiina asevälisminister Le Yucheng esitas Ühendriikide saadikule Terry Branstadile tugeva protesti ja nõudis, et USA parandaks oma eksimused ja muudaks kurssi, teatas Hiina välisministeerium avalduses. 

USA president Donald Trump allkirjastas kolmapäeval kaks seadust, mis toetavad inimõigusi ja demokraatiameelseid aktiviste Hongkongis.

Trump allkirjastas seadused, mis võeti esindajatekojas ja senatis vastu praktiliselt ühehäälselt, kuigi avaldas muret, et see samm võib muuta keerulisemaks jõupingutused saavutada Hiinaga kaubanduslepe.

Hongkongi inimõiguste ja demokraatia seadus näeb ette sanktsioonide kehtestamist Hiina ja Hongkongi ametnikele, kes rikuvad inimõigusi. Samuti nõuab see, et USA president peab iga-aastaselt hindama Hongkongile antud soosivat kaubandusstaatust ja selle tühistama juhul, kui erihalduspiirkonna vabadusi piiratakse.

Teise seadusega keelatakse pisargaasi, kummikuulide, veekahurite, taserite ja muu sellelaadse julgeolekujõudude poolt kasutatava varustuse müük Hongkongi võimudele.

Hiina esmane reaktsioon Trumpi otsusele seadused allkirjastada oli hoiatus vastumeetmete rakendamisest. «Selle (sammu) olemus on äärmiselt jälestusväärne ja kätkeb endas absoluutselt süngeid kavatsusi,» ütles Hiina välisministeerium avalduses, kuid ei täpsustanud, milliseid meetmeid Peking võib rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles