USA uurib baasitulistaja seotust terrorismiga

Copy
Pensacola sõjaväebaasi pääsla.
Pensacola sõjaväebaasi pääsla. Foto: Josh Brasted/AFP

USA uurijad üritavad välja selgitada, kas ühes Florida baasis kolm inimest tapnud Saudi õhujõudude sõjaväelase rünnaku ajend oli terrorism.

Saudi Araabiast Pensacola mereväebaasi väljaõppele tulnud sõjaväelane avas tule reede hommikul klassiruumis. Lisaks hukkunutele sai viga veel kaheksa inimest, kaasa arvatud kaks asešerifi. 

Floridat esindav senaator Rick Scott tembeldas rünnaku terroriaktiks, olenemata sellest, kas ründajat ajendas islamiäärmuslus või oli ta lihtsalt vaimselt tasakaalutu.

«On selge, et peame astuma samme tagamaks, et kõiki välismaalasi kontrollitakse hoolikalt enne, kui nad pannakse kokku meie ameeriklastest meestest ja naistest vormikandjatega.»

Samas hoiatas mõttekoja Heritage Foundation julgeolekuekspert juhtunu kiirelt terrorismiga sidumise eest.

Charles Stimson hoiatas eeldamast, et ta on terrorist pelgalt põhjusel, et ta oli saudiaraablane ja Saudi õhuväeleane.

Florida kuberneri Ron DeSantise sõnul oli tulistaja Saudi sõjaväe liige, kes tuli baasi väljaõppele. DeSantise pressiesindaja Helen Ferre sõnul sai kuberner tulistaja isiku teada FBI ja sõjaväe ametnikelt.

Associated Pressiga vestelnud anonüümse USA ametniku sõnul oli ründaja Mohammed Saeed Alshamrani. Allikas lisas, et FBI vaatab läbi Alshamrani postitusi sotsiaalmeedias ning üritab välja selgitada, kas ta tegutses üksi või on ta seotud mõne grupiga.

FBI keeldus reede öösel peetud pressikonverentsil tulistaja isikut avalikustamast ja kommenteerimast tema võimalikku ajendit.

«Keerleb palju teateid, kuid FBI räägib vaid faktide keeles,» ütles FBI agent Rachel L. Rojas.

Varem reedel ütlesid kaks anonüümsust palunud USA ametnikku, et tulistaja oli Saudi õhuväes nooremleitnant. Nende sõnul uurivad võimud, kas rünnak on seotud terrorismiga.

President Donald Trump keeldus ütlemast, kas rünnak on terrorismiga seotud või mitte.

Reedene tulistamine oli sel nädalal juba USA mereväebaasides juba teine. Kolmapäeval avas tule Hawaiil Pearl Harbori baasis tule tsiviiltöötajate pihta üks madrus. Ta jõudis enne oma elu võtmist tappa kaks inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles