ELi kohtunikud ühinesid Poola kolleegidega «suukorviseaduse» vastu (1)

Copy
Meeleavaldajad Varssavis.
Meeleavaldajad Varssavis. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Tuhanded mustas ametirüüs Poola kohtunikud marssisid laupäeval läbi Varssavi, et avaldada meelt seaduseelnõu vastu, mis lubab karistada kohtunikke, kes seavad kahtluse alla valitsuse vaidlusalused kohtureformid. 

Protestiga ühinesid kõrged kohtunikud pea kõigist Euroopa Liidu liikmesriikidest, kinnitades, et Poola parempoolse valitsuse toetatav seadus õõnestab kohtute sõltumatust ja õigusriigi põhimõtteid. 

«Me oleme tulnud siia, et toetada Poola kohtunikke, kuid me pole poliitikud,» lausus ajakirjanikele Iiri ülemkohtu kohtunik John MacMenamin.

«Me oleme siin õigusriigi, mitte politsei pärast,» lisas ta. 

Valitsus väidab, et reformi eesmärk on võidelda korruptsiooniga, opositsiooni sõnul soovib valitsev Seaduse ja Õigluse (PiS) erakond kriitilisi kohtunikke vaigistada. 

Poola seadusandjad kiitsid möödunud nädalal heaks ettepanekud, mis lubavad karistada reforme vastustavaid kohtunikke. Ülemkohtu president Malgorzata Gersdorf nimetas valitsuse meedet «suukorviseaduseks».

Ülemkohtu eest parlamendihoone juurde suundunud meeleavaldusega ühinesid tuhanded Varssavi elanikud, kellest paljud lehvitasid Poola ja Euroopa Liidu lippe.

Euroopa Nõukogu inimõigusvolinik Dunja Mijatović ärgitas reedel avalikustatud kirjas opositsiooni napi enamusega senatit eelnõu tagasi lükkama. 

Mijatović väljendas muret, et sellega püütakse veelgi enam vaigistada teisitimõtlemist kriitiliste kohtunike ja prokuröride seas ja kärpida nende sõltumatust. 

Senati spiiker Tomasz Grodzki on andnud mõista, et ülemkoda lükkab eelnõu tõenäoliselt tagasi või muudab seda.

Kuid samas võib PiSi dikteeriv alamkoda selle otsuse tagasi lükata ja seaduse kinnitada. 

Alates PiSi võimuletulekust 2015. aastal on see esitanud hulga vastuolulisi kohtureforme, mille siht erakonna väitel on võitlus korruptsiooniga, kuid kriitikud, sealhulgas mujal Euroopas väidavad, et need õõnestavad õigusriiki, ohustades nii Poola demokraatiat. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles