Neste töötajate streik ähvardab rikkuda soomlaste puhkuse

Copy
Helsingi Vantaa lennujaam postitöötajate streigi ajal eelmise aasta novembris.
Helsingi Vantaa lennujaam postitöötajate streigi ajal eelmise aasta novembris. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Keemiavaldkonna streik, kus osalevad ka Neste töötajad, lükkub kahe nädala võrra edasi, seades ohtu soomlaste talvepuhkused.

Tööminister Tuula Haatainen lükkas keemiavaldkonna streigi kahe nädala võrra edasi riikliku lepitaja soovitusel. Streik peaks algama 10. veebruaril ning kestma 24. veebruarini. Edasilükkamise tõttu võib streik nüüd oluliselt mõjutada soomlaste talvepuhkusega seotud lende.

Neste, kelle töötajad streigis osalevad, tarnib kütust kõigile Helsingi Vantaa lennuväljalt väljuvatele lendudele. Kütusetarne seiskumine jätaks ära suure hulga lende. 

Tööministri otsus streik edasi lükata ei tulnud tööandjatele ega töötajate esindajatele üllatusena. Seadusega võib streiki edasi lükata, kui «streigist tekkiv tööseisak või selle laiendamine mõjub selle ulatuse tõttu ühiskonna toimimisele». Näiteks 2017. aastal lükkas toonane põlissoomlasest tööminister Jari Lindström lennutöötajate streiki puhkuseperioodilt edasi.

Keemiavaldkonna streik oleks oma mõju poolest erakordselt tähtis, sest see mõjutaks kogu Soome maa-, mere- ja õhutransporti.

Metsatööstus hakkab streikima planeeritult

Metsatööstuse streik algab aga planeeritult – kahe nädala pikkune tööseisak algab planeeritult juba sel pühapäeval ja esmaspäeval. Neljapäeval kohtuvad streigi osapooled riikliku lepitaja juures ning on võimalik, et ka see streiki lükatakse kahe nädala võrra edasi.

Metsatööstus on Soomele tähtis ekspordivaldkond ja maksutulude allikas, seepärast võib ka selle sektori tööseisakul olla suur mõju Soome ühiskonnale. See streik ei ole siiski soomlaste liiklemise ja ühiskonna toimimise mõttes nii kriitiline, nagu seda on keemiavaldkonna streik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles