EL-i ametkondade juhid allkirjastasid ÜK blokist lahkumise leppe

Copy
Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen allkirjastamas lepet, mille alusel Ühendkuningriik Euroopa Liidust lahkub. Tema vasakul küljel istub Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel ja nende seljataga EL-i Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier.
Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen allkirjastamas lepet, mille alusel Ühendkuningriik Euroopa Liidust lahkub. Tema vasakul küljel istub Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel ja nende seljataga EL-i Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier. Foto: twitter

Euroopa Ülemkogu ja Euroopa Komisjoni juht allkirjastasid täna Suurbritannia blokist lahkumise leppe ning saatsid selle Euroopa Parlamenti ratifitseerimiseks.

Lepe jõuab europarlamenti 29. jaanuaril ning kaks päeva hiljem, 31. jaanuaril kinnitavad leppe kirjalikult ka EL-i riikide diplomaadid. See tagab brittide lahkumise blokist 31. jaanuari keskööl.

«Charles Michel ja mina just allkirjastasime Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise lepingu ning see avab tee dokumendi ratifitseerimisele Euroopa Parlamendis,» ütles komisjoni juht Ursula von der Leyen Twitteris.

Teises säutsus ütles Michel: «Asjade muutumine on vältimatu, kuid meie sõprus jääb. Alustame uut peatükki partnerite ja liitlastena.»

Seejärel lisas ta prantsuse keeles: «Tahan väga kirjutada seda uut lehekülge üheskoos.»

Allkirjastamisest avaldatud piltidel on näha Micheli ja von der Leyeni selja taga seismas EL-i Brexiti pealäbirääkijat Michel Barnier'd.

Briti valijad hääletasid Euroopa Liidust lahkumise poolt 2016. aasta juunis referendumil. Järgnesid pikad ja vaevalised läbirääkimised, kuid nüüd on asi niikaugele jõudnud, et peaminister Boris Johnsoni valitsus saab täita järgmisel nädalal lubaduse Brexit ära teha.

Kuninganna Elizabeth II andis neljapäeval Briti parlamendis vastu võetud lahkumisseadusele ametliku nõusoleku.

Ühendkuningriik lahkub EL-i institutsioonidest ning ühendus jääb 27-liikmeliseks. Lahkumisleppes on aga ette nähtud 11 kuu pikkune üleminekuperiood, mis kestab 2020. aasta lõpuni.

Selle aja jooksul kehtivad nii Suurbritannia kui ka EL-i jaoks majandussuhetes senised reeglid, ametnikud peavad aga läbirääkimisi uue kaubandusleppe üle.

Enamik asjatundjaid peab 11 kuuga kõikehõlmavas kaubandusleppes kokkuleppele jõudmist väga ambitsioonikaks plaaniks, kuid ametnikud loodavad, et mingi kokkulepe siiski saavutatakse.

Ametlikud kaubanduskõnelused algavad ilmselt alles veebruari lõpus või isegi märtsi algul, vahepeal peab Barnier EL-i liikmesriikidega kõnelusi oma läbirääkimismandaadi üle. Ühendkuningriik tahab kehtestada pärast üleminekuperioodi oma reeglid näiteks töötajate õiguste ja keskkonnanormide valdkonnas. Brüssel hoiatab aga, et mida enam britid EL-i normidest eemalduvad, seda vähem on neil loota takistamatut juurdepääsu EL-i ühisturule.

EL-i ja Kanada vabakaubandusleppe läbirääkimised kestsid aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles