PM PÕHJA-IIRIMAAL Belfasti pidulistele saabus Brexit minut aega hiljem

Copy

Kui mitmel pool Ühendkuningriigis võeti Brexit vastu suurte rahvapidudega, siis Põhja-Iirimaal jäi tähistamine pigem tagasihoidlikuks.

Alles mõni päev tagasi väljakuulutatud üritus meelitas Stormonti nime all tuntud Põhja-Iirimaa assamblee väravate ette kohale umbkaudu sada Põhja-Iiri unionisti, kellega suheldes jäi eelkõige kõlama sõnum, et Brexiti jõustumisega võetakse Brüsselilt tagasi oma vabadus.

Kohapeal korraldatud kõnekoosolekul väideti, et Stormonti väravate ees korraldatud üritus esindab kõiki neid 44 protsenti põhjaiirlastest, kes andsid 2016. aasta referendumil oma hääle Euroopa Liidust lahkumise poolt.

Väikesel lahkumispeol olid muuhulgas kohale toodud maailma ühed kõige valjemad akustilised instrumendid – kitsenahast traditsiooniline Põhja-Iiri Lambegi trumm ja ka torupill.

Stormonti väravate ees saabus Brexit aga ülejäänud riigiga võrreldes kogemata minut aega hiljem. Põhjus selleks on lihtne – trummimees ei vaadanud võimsat löökpilli tagudes kella. Viga parandati kiiresti Põhja-Iiri Demokraatlik-Unionistliku Partei (DUP) rahvasaadiku Jim Wellsi poolt, kes väikese hilinemisega luges rahvahulga ees sekundeid kümnest üheni, viies ka Stormonti ette saabunud tähistajad kohaliku aja järgi kell 23.01 uude, Brexiti-järgsesse ajastusse.

EList väljumise puhul taeva poole saadetud rõõmuhõisetele järgnes väike isetekkeline laulupidu, mille käigus võeti üles patriootlik «Rule Britannia» ja ka rahvushümn «God Save the Queen».

Brexiti osas murelikud põhjaiirlased kogunesid aga samal ajal mitmesse piirilinna mõlemal pool Iirimaa ja Ühendkuningriigi piiri, et juhtida tähelepanu vajadusele hoiduda füüsilise piiri tekkest. 

Carrickcarnoni piirilinnas korraldatud meeleavaldus. 
Carrickcarnoni piirilinnas korraldatud meeleavaldus. Foto: Peter Morrison/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles