Palestiinlased katkestavad kõik sidemed Iisraeli ja USA-ga (14)

Copy
Palestiina president Mahmud Abbas näitamas kaarte ajaloolisest Palestiinast.
Palestiina president Mahmud Abbas näitamas kaarte ajaloolisest Palestiinast. Foto: KHALED DESOUKI / AFP / Scanpix

Palestiina liider Mahmud Abbas teatas täna kõikide Iisraeli ja USAga seni sõlmitud sidemete katkestamisest ja julgeolekukoostöö peatamisest.

USA uus Lähis-Ida rahukava annab palestiinlastele piiratud omavalitsuse osades okupeeritud Läänekalda piirkondades, kuid lubab Iisraelil annekteerida kõik iisraellaste sealsed asundused ja jätta endale pea kogu Ida-Jeruusalemm.

Palestiinlaste arvates on lepe kõvasti kallutatud Iisraeli kasuks.

Kava rikub 1993. aastal palestiinlaste ja Iisraeli vahel sõlmitud Oslo lepet ning Iisrael peab okupandina vastutust kandma, ütles Abbas Araabia Liiga välisministrite kohtumisel Kairos.

Abbasi sõnul ütles ta USAle ja Iisraelile, et nendega ei saa olema mitte mingeid suhteid, kaasa arvatud julgeolekusidemeid.

USA ega Iisraeli ametnikud pole avaldust kommenteerinud.

Palestiina liidri sõnul keeldus ta võtmast vastu USA presidendi Donald Trumpi telefonikõnesid ja sõnumeid. «Sest tean, et ta kasutab seda ütlemaks, et ta konsulteeris meiega.»

«Ma ei aktsepteeri seda lahendust iial,» ütles Abbas. «Ma ei lase enda ajalukku kirjutada, et müüsin maha Jeruusalemma.»

Tema sõnul on palestiinlased jätkuvalt pühendunud Iisraeli okupatsiooni lõpetamisele ning oma riigi kehtestamisele pealinnaga Ida-Jeruusalemmas.

Abbasi sõnul ei aktsepteeri palestiinlased USAd Iisraeli-Palestiina ainsa vahendajana. Ta rõhutas, et läheb palestiinlaste seisukohta selgitama ÜRO julgeolekunõukogusse ning teistesse maailma ja piirkondlikesse ühendustesse.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles