Türgi ähvardas Süüriat eelpostide ründamise korral vastulöögiga (2)

Copy
Türgi sõjaväekonvoi möödumas 8. veebruaril Süürias asuva Idlibi linna lähedalt.
Türgi sõjaväekonvoi möödumas 8. veebruaril Süürias asuva Idlibi linna lähedalt. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Scanpix

Türgi ähvardas täna vastulöögiga, kui tema sõjaväe eelpostid Süüria opositsiooni tugipunktis Idlibi provintsis peaksid sattuma rünnaku alla.

Reedel teatasid Türgi võimud, et Süüria valitsusväed ja neile ustavad üksused on ümber piiranud kolm Türgi eelposti.

Türgi rajas vastavalt Venemaaga sõlmitud kokkuleppele Idlibi 12 vaatlusposti, et hoida ära Süüria valitsusvägede pealetungi provintsis. Alates reedest on Türgi saatnud vaatlusposte tugevdama 350 sõidukit koos soomukite ja eriüksuslastega, teatas riiklik uudisteagentuur Anadolu.

«Meie vaatluspostid Idlibis jätkavad oma kohustuste täitmist ja suudavad end kaitsta neil olevate relvade ja varustusega,» teatas Türgi kaitseministeerium laupäeval Twitteris.

«Uue rünnaku korral antakse enesekaitseõigusest lähtudes jõuline vastulöök.»

President Recep Tayyip Erdoğan nõuab Süürialt, et see viiks oma sõdurid Türgi vaatluspostide juurest ära veebruari lõpuks. Nõudmisele eelnevalt sai esmaspäeval Süüria režiimi tules surma kaheksa türklast.

Erdoğani tippnõuniku Fahrettin Altuni sõnul on olukord Idlibis muutumas Ankarale vastuvõetamatuks. Ta süüdistas kriisis Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi.

«Me ei saa Idlibis hargnevaid sündmusi välja kannatada. Kavatseme nõuda oma märtrite nimel vastutuselevõtmist,» ütles ta laupäeval Istanbulis Türgi-Süüria meediafoorumil.

«Bashar al-Assadi koht pole tulevikus... presidendipalees, vaid Haagis asuvas Rahvusvahelises Kohtus,» rõhutas ta.

Hiljutiste lahingute puhkemise järel asus Türgi ärgitama Moskvat, et see veenaks Assadi lõpetama pealetungi Idlibis.

Laupäeval peaks Vene delegatsioon kohtuma asja arutamiseks Türgi ametnikega.

Venemaa ja Türgi on viimastel aastatel teinud Idlibis oleva vastasseisu lahendamiseks tihedalt koostööd, kuigi nad toetavad Süüria sõjas vastaspooli.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles