Põlissoomlased tõid Soome parlamenti Hiina kindrali

Copy
Foto: Mark Schiefelbein/AP/Scanpix

Põlissoomlastest parlamendisaadikud Mika Niikko ja Ville Vähämäki tõid 2018. aasta juunis Soome parlamenti Hiina Rahva Vabastusarmee kindralmajori Li Deyi, kes on üks Hiina juhtivaid tehisintellekti väljatöötamisega tegelevaid isikuid. Deyi kaksikrolli ohtlikkusest on hoiatanud koguni USA Kongress.

USA teadlase Elsa Kania sõnul on Li on üks juhtivaid Hiina tehisintellektiuurijaid ning teinud karjääri Hiina armee uurimiskeskuses. Väljaande The Diplomat sõnul on Li Deyi ka Hiina armee strateegilise planeerimise komitee liige.

Niiko ja Vähämäkini juhtimisel toimunud kohtumisel esindas Li Deyi Hiina tehisintellektiühingut, mille juht ta on. Kuu aega enne põlissoomlastega kohtumist jäi ta Hiina sõjateaduste akadeemias pildile Hiina presidendi Xi Jinpingiga käteldes. Xi lubas sel kohtumisel tõsta Hiina aastaks 2030 maailma juhtivaks tehisintellekti loojaks.

Tähtis osa Xi strateegiast on koostöö tsiviil- ja militaarvaldkonna vahel. Selle edendamiseks loodud komiteed juhib Xi ise. 

Niikko ja Vähämäki on Li Deyiga kohtunud vähemalt kaks korda. Mõlemal kohtumisel osales ka hiinlane Hang Si, kellega koos asutati Hiina rahastatud tehnoloogiaettevõte Realmax oy. Hiina allikate teatel kohtusid kõik neli meest esimest korda Pekingis 2018. aasta mais. Ametlikult oli visiidi eesmärk Soome ja Hiina kultuurisuhete edendamine ning Pekingi taliolümpia külastus. Tegelikult aga edendati seal Realmax oy majandustegevust.

2018. aasta suvel võõrustasid Niikko ja Vähämäki Soome parlamendis kohtumist, kus osalesid Li Deyi ja Hang Si. Yle uuriva ajakirjandussaate MOT teatel külastas Li Deyi ka Soome riiklikku ettevõtete abistamise fondi Business Finland.

Soome parlamendi väliskomisjoni esimees Niikko on rõhutanud, et tema eesmärk on parandada Soome ettevõtete eksporti. Hang Si sõnul pole tema ärid seotud Hiina riigiga. 

Hiinlaste nutiprille tootev Realmax on ka varem üritanud leida Soomest partnereid, näiteks Delta Cygni Labs, kes arendab mobiiliseadmetel kasutatavat tehnoloogiat. Kuid Soome ettevõtte ühe juhi Sauli Kiviranta sõnul suhtusid nad koostöösse hiinlastega ettevaatlikult, kuigi said kutse kohtumisele parlamendist.

Realmaxi nutiprillid.
Realmaxi nutiprillid. Foto: STEVE MARCUS/REUTERS/Scanpix

Veel samal suvel 2017. aastal asutasid põlissoomlastest parlamendisaadikud ja Hang Si Realmax oy, millest sai DCL partner. DCL hakkas valmistama Realmaxi nutiprillidele programmi. Prillid valmisid USA ettevõttes Realwear, milles Hiina Realmaxil oli märkimisväärne osalus. Kui Realmax 2019. aastal üllatuslikult oma osaluse Realwearis ära müüs, vähendas ka DCL koostööd Realmaxiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles