New Delhi moslemid naasid süüterünnakutes kannatada saanud mošeedesse

Copy
India märulipolitsei pealinnas New Delhis 28. veebruar 2020.
India märulipolitsei pealinnas New Delhis 28. veebruar 2020. Foto: Reuters / Scanpix

India pealinna New Delhi kirdepoolse eeslinna moslemid kogunesid igareedesele palvusele mošeedesse, mis on viie päeva eest puhkenud rahutustes süütepommirünnakutes tublisti kannatada saanud.

Hindude ja moslemite kokkupõrgetes sai kolme päeva jooksul surma vähemalt 40 ja kannatada mitusada inimest.

India võimud ei ole ikka veel öelnud, mis New Delhi viimaste kümnendite rängima kogukondadevahelise vägivallapuhangu vallandas. Haiglad on hädas kõigi ohvrite tuvastamisega ja hukkunute arv kasvab.

«Kui nad meie mošeed maha põletavad, ehitame need uuesti üles ja palvetame. See on meie usuõigus ja keegi ei saa takistada meid oma usku praktiseerimast,» ütles rahutustes kannatada saanud mošee katusel palvetanud Mohammad Sulaiman.

New Delhi pärast rahutusi 27. veebruar 2020. 
New Delhi pärast rahutusi 27. veebruar 2020. Foto: REUTERS / SCANPIX

Hindu marurahvuslaste ja peaminister Narendra Modi valitsuse hindusid eelistava poliitika vastu protestivate moslemite pinged tekkisid juba mitme kuu eest ja kasvasid üha, kuni pühapäeva öösel, vahetult enne USA presidendi Donald Trumpi esimest India-visiiti lahvatas vägivald.

Modi Bharatiya Janata partei kohalik liider Kapil Mishra, kes oli hiljutistel valimistel kaotanud koha Delhi osariigi parlamendis, nõudis pühapäeval meeleavaldusel, et politsei teeks lõpu moslemite protestidele linnas, või teeb ta seda ise oma jüngritega.

Ilmselt ta tegigi seda.

Hindud ja moslemid ründasid üksteist tulirelvade, mõõkade, raudkangide ja kirvestega. Tänavad, kust nad läbi olid käinud, meenutasid sõjatsooni.

Reedel oli politseijõud suures koosseisus linnajaos kohal. 

Mitmed moslemitest elanikud rääkisid uudisteagentuurile Associated Press, et enamik nende usukaaslasi on majauksed lukku keeranud ja põgenenud.

Sel nädalal New Delhi rahutustes hukkunud Rahul Thakuri (23) sugulased ja sõbrad enne surnu kremeerimist 27. veebruar 2020. 
Sel nädalal New Delhi rahutustes hukkunud Rahul Thakuri (23) sugulased ja sõbrad enne surnu kremeerimist 27. veebruar 2020. Foto: AFP / SCANPIX

Vastasseisu põhjuseks on Modi valitsuse eelmisel aastal vastu võetud kodakondsusseadus.

Uus seadus hõlbustab India kolmest naaberriigist – Pakistanist, Bangladeshist ja Afganistanist – saabuvatel inimestel kodakondsuse taotlemist, kuid ei laiene moslemitele. Detsembris vastu võetud seaduse kriitikute sõnul diskrimineerib see moslemeid ja rikub põhiseadust.

Kriitikud pelgavad, et uue kodanikeregistri loomine koos uue seadusega võib jätta miljonid inimesed riigita.

Pea kaks miljonit inimest, pooled neist hindud ja pooled moslemid, jäid välja sarnasest registrist, mille Modi partei lõi mullu Assami osariigis. Väljajäänud pidid seejärel tõestama oma kodakondsust poolõiguslikel tribunalidel või jääma ilma õigustest, sealhulgas valimisõigusest.

Moslemite arvates on seaduse näol tegemist hindu rahvuslaste valitsuse püüdlustega muuta India hindude riigiks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles