Türgi-Kreeka piirile on kogunenud 13 000 migranti (2)

Copy
Migrandid Türgi-Kreeka piirile suundumas.
Migrandid Türgi-Kreeka piirile suundumas. Foto: AFP / Scanpix

Türgi maismaapiirile Kreekaga on kogunenud vähemalt 13 000 migranti, teatas täna ÜRO rändeamet. 

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdogan otsus avada piirid Euroopaga on dramaatiline kannapööre senisest välispoliikast ja ilmne katse Euroopa Liidule survet avaldada.

ÜRO Rahvusvaheline Rändeamet teatas täna, et eile õhtuks oli Türgi ja Kreeka vahelistesse piiripunktidesse kogunenud vähemalt 13 000 inimest. 

Kreeka politsei kasutas eile pisargaasi ja heligranaate, et tõrjuda migrantide korduvaid katseid jõuga üle piiri tungida. 

Piiri tugevdati pärast seda, kui Ankara teatas, et ei takista pärast 33 Türgi sõduri hukkumist Süürias enam põgenike suundumist Euroopasse. 

Tänaste andmete kohaselt on Kreeka viimase 24 tunni jooksul tõkestanud 10 000 migrandil pääsu üle piiri Türgiga.

«Laupäeva varahommikust pühapäeva hommikuni on Evrose piirkonnas ära hoitud 9972 katset ebaseaduslikult riiki siseneda,» ütles valitsusallikas viitega piirkonnale Kreeka kirdeosas Türgi piiri ääres. 

ELi piirivalveamet Frontex teatas täna, et on kõrgendatud valvelolekus ja saadab Kreekasse lisajõude. 

«Tõstsime valmisolekutaseme piiril Türgiga kõrgele,» ütles Frontexi kõneisik. «Saime Kreekalt palve lisatoetuse saamiseks ning oleme juba astunud samme, et saata Kreekasse tehnikat ja lisajõude.»

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğan sõnul lubab ta põgenikel Türgist edasi Euroopasse liikuda, kuna riik ei tule tema sõnul enam uute Süüriast põgenevate inimeste lainetega toime ja Euroopa Liit ei täida oma lubadusi. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles