Türgi loodab rändelepet EL-iga 26. märtsiks (5)

Copy
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi loodab jõuda Euroopa Liiduga põgenike küsimuses leppeni järgmise Euroopa Ülemkogu ajaks, ütles täna Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.

«Kui jõuame leppeni 26. märtsiks, EL-i liidrite tippkohtumise ajaks, tuleb see küsimus selle kohtumise päevakorda,» üles Çavuşoğlu päev pärast seda, kui Türgi president Recep Tayyip Erdoğan käis Brüsselis kõnelusi pidamas.

«Me oleme valmis konstruktiivseks tööks,» lisas Çavuşoğlu.

Erdoğan pidas pingelisi läbirääkimisi Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni ja Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Charles Micheliga.

Türgi veebruarikuine otsus taasavada oma piirid Euroopasse pürgivatele põgenikele  vallandas tüli Brüsseliga ja terava vaidluse Kreekaga.

«Kui peaksime jõudma EL-iga teekaardini, siis loodame, et nad on siirad.» lausus Çavuşoğlu. «See ei tähenda üksnes migrantide tagasihoidmist  vastutasuna raha eest.»

Türgi nõustus 2016. aastal takistama põgenike liikumist Euroopasse, saades selle eest vastutasuks kuus miljardit eurot ja lubaduse pidada kõnelusi tihedamate sidemete üle. 

Ankara väidab, et ei ole kogu raha kätte saanud ning teisi lubadusi – viisalihtsustust ja kaubandusreegleid – ei ole täidetud. 

Brüsseli kohtumiste järgsel pressikonverentsi Erdoğan ei osalenud. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles