Putin:väide Stalini ja Hitleri võrdsest vastutusest on jama (28)

BNS
Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: Reuters / Scanpix

Vene president Vladimir Putin nimetas Euroopa Parlamendi liikmete väidet Jossif Stalini ja Adolf Hitleri võrdsest vastutusest Teise maailmasõja vallandamise eest jamaks, kirjutab ajaleht Kommersant.

«Need on kohtlased inimesed, kes ei oska õieti lugeda-kirjutadagi. Ajavad Euroopa Parlamendis jama, et Hitler ja Stalin kannavad ühevõrra vastutust, see hülgemöla. Stalin, kuidas temasse ka ei suhtutaks, et türann jne, ei häbistanud end sellega, et oleks loonud otsekontakte Hitleriga,» ütles ta 10. märtsil TASS-i järjekordsele saatele «20 küsimust Vladimir Putinile».

Ta süüdistas Suurbritannia, Prantsusmaa ja Poola tolleaegseid juhte Hitleriga suhtlemises, temaga korduvas kohtumises ja Müncheni tehingus, millega Tšehhile kuuluv Sudeedimaa Saksamaale sahkerdati. 

«Molotovi-Ribbentropi salaprotokollid oleme me hukka mõistnud, Venemaa tegi seda. Las teised riigid ütlevad kunagi ausalt, kuidas nad hindavad oma tolleaegse juhtkonna käitumist, las ütlevad seda ausalt, mitte esita mingeid väljamõeldud süüdistusi või etteheiteid,» ütles Putin, rõhutades, et Teise maailmasõja võitu ei saa Venemaalt võtta. 

 «Kui meie juurde tullakse mõõgaga, võime seda korrata,» märkis Putin.

2019. aasta lõpus puhkes Poola ja Venemaa vahel diplomaatiline skandaal, kui Putin nimetas Adolf Hitleri ajal Saksamaal töötanud Poola suursaadikut «kõntsaks ja juudivihkajast seaks». Poola seim võttis seepeale omakorda vastu resolutsiooni, millega pani vastutuse Teise maailmasõja eest võrdselt Saksamaale ja Nõukogude Liidule.   

Varem on president öelnud, et Venemaa kaotas sõjas 27 miljonit inimest. 

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles