Venemaa suhtumine viirusesse: pole andmeid, pole probleemi? (3)

Postimees
Copy
Gaasimaskiga inimene Punasel väljakul.
Gaasimaskiga inimene Punasel väljakul. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Venemaal on ametlike andmete kohaselt registreeritud ainult 93 uue koroonaviiruse juhtumit. Ometi on 143 miljoni elanikuga riigil muu hulgas ka 4200 kilomeetrine piir Hiinaga. Mõned eksperdid kahtlustavad, et puudulikud kontrollid on andmeid tugevalt moonutanud.

«Paistab, et meie võimud võtavad kasutusele meetmeid, mis jätavad mulje, et nad teevad midagi tegelikult midagi tegemata - ja see on õige tegutsemine,» lausus Vene teaduste akadeemia ekspert Aleksander Saverski väljaandele Moscow Times. «On parem mitte hüsteeriat külvata.»

Peterburi ja Moskva arstide sõnul ei ole Venemaa alustanud kopsupõletikuga inimeste süstemaatilist testimist koroonaviiruse leidmiseks. Reutersiga rääkinud arstid arvavad, et testide puudulikkus annab viiruse leviku ulatusest moonutatud ettekujutuse.

«Mis puudutab võltsimist, siis nii see käib. Teavitamine, mahakriipsutamine, raportite eiramine - kõik on hästi, meil ei ole koroonaviirust,» lausus Reutersile anonüümseks jääda soovinud Moskva haiglatöötaja.

Rospotrebnadzori sõnul on kõigile kopsupõletikuga patsientidele koroonaviiruse test kohustuslik. Hoolimata valitsuse väidetest, laususid neli Moskva ja Peterburi arsti, et nad ei ole lähinädalatel saatnud kedagi kopsupõletikuga koroonaviiruse testi tegema.

Üks Peterburi haigla töötaja märkis, et ei ole kuulnud praktikast saata kopsupõletikuga inimesed koroonaviiruse testidele. Moskva haigla töötaja sõnul on ta kuulnud sellest ainult televisoonist.

Pärast ühte Rospotrebnadzori labori külastamist Moskvas, kus võetakse koroonaviiruse proove, teatas Reutersi ajakirjanik, et ainult kolm proovi läksid uuringutele. Laboritöötajad ei paistnud ka suures osas kaitseriietust kandvat.

«On terveid regioone, kus hiinlasi on rohkem kui venelasi. Ja ometi ei ole haigeid. Keegi ei ole nakatunud. Kas Hiina viirus ei mõju meile või paranevad Venemaale sisenevad Hiina kodanikud äkitselt,» kirjutas Ehho Moskvõ esindaja Anton Orehh, viidates sellele, et Vene võimud pisendavad haigusjuhtumite tegelikku arvu.

Endine The Moscow Timesi tegevtoimetaja Eva Hartog kirjutas Twitteris, et tema sõber isoleeris ennast köha ja palaviku sümptomite tõttu pärast rahvusvahelisest lennujaamast saabumist. Kui naise olukord halvenes, kutsus ta endale kiirabi.

«Kui [meedikud] kuulsid, et ta ei olnud hiljuti viibinud mustas nimekirjas olevates riikides, teatasid nad: järelikult ei ole see koroona,» kirjutas Hartog.

Ootamatu kriitika

Võimude tegevuse üks häälekamaid kriitikuid on oligarh Oleg Deripaska, kes väitis, et Venemaa ei ole koroonaviiruse epideemiaks valmis ja inimesed ignoreerivad isegi esmaseid ettevaatusabinõusid.

«See ei ole paanika, mitte ühiskonna abituse manifestatsioon, vaid ainuõige otsus,» kirjutas Deripaska erimeetmete kehtestamise kohta oma Telegrami kanalil.

Miljardäri väitel peaks riik kohe täieliku karantiini välja kuulutama. «Esimene samm on homnepäev kõigi piiride sulgemine, kõigi massiürituste tühistamine ja inimestele võimaluse andmine 60 päeva kodus veetmiseks,» märkis ta.

Oleg Deripaska.
Oleg Deripaska. Foto: KIRILL KUDRJAVTSEV/AFP/SCANPIX

Deripaska sõnul toob vajalike meetmete eiramine kaasa hullemad tagajärjed kui Nõukogude Liidu kokkuvarisemine.

Seni on Venemaa sulgenud piiri Poola, Norra, Valgevene ja Hiinaga, samuti keelati riiki sisenemine Itaaliast saabujatele.

Moskva linnavalitsus teatas, et koroonaviiruse patsientide majutamiseks vajaliku haigla ehitamiseks eraldatakse ligi 135 miljonit dollarit. Samuti keelati riigi hallatavate hooldekodude külastamine.

Venemaa pealinnas on kuulutatud välja kõrgendatud valmisolek, mis tähendab üle 5000 inimesega rahvakogunemiste keelamist, hoiatusi vältida tipptunni ajal ühistransporti ja kohustust riskipiirkondadesse saabujatel 14 päevaks karantiini jääda. Karantiinireeglite rikkumine võib lõppeda viie aasta pikkuse vabadusekaotusega.

Lisaks on Venemaal asutud desinfitseerima metrooronge, Yandex teatas oma autode desinfitseerimisest. Mitmel pool kirikutes on aga võetud ette ikoonide puhastamine, et usklikud saaksid neid rahumeeli suudelda.

Ikooni desinfitseerimine Rjazanis.
Ikooni desinfitseerimine Rjazanis. Foto: Alexander Rjumin/TASS/Scanpix

Valgevene president Alaksandr Lukašenka väitis täna, et Venemaal on olukord koroonaviirusega ränk ja meediasse ei jõua selle kohta kogu teave.

«Nagu eile ütles Venemaa peaminister, on neil tulekahju: meedia ei edastanud kõike. Neil on raske olukord,» ütles Lukašenka kohtumisel presidendikantselei juhi Igar Sjargejenka ja julgeolekunõukogu riigisekretäri Andrei Ravkaviga.

Alaksandr Lukašenka.
Alaksandr Lukašenka. Foto: POOL New/REUTERS/SCANPIX

Võrrelnud kahe riigi suurust, märkis president, et Valgevene peaks pelgama, et tohutu Venemaa nakatab hoopis neid viirusega.

«Meie peame seda olukorda kartma, miks teie Valgevenet kardate? Seejuures meie sellise kontrolli ja küsimusse suhtumise juures,» rõhutas Lukašenka pärast piiride sulgemist.

Kõik jätkub vanaviisi

Venemaa on paistnud muu hulgas silma soovimatusega tühistada suuri spordivõistlusi. Riigi jalgpalliliiga jätkab mängudega ja ei keela mängule eelnevat traditsioonilist kätlemistseremooniat.

Venemaa asepeaminister Dmitri Tšernõšenko pakkus välja võimaluse, et kui Euroopa jalgpalliliit kahtleb suviste Euroopa meistrivõistluste korraldamises, võib Venemaa rohkem matše korraldada.

Samas paistab, et võimud ei võta enda tervise osas mingeid riske. Pärast seda, kui üks Prantsusmaalt naasnud duumasaadik osales eelmisel nädalal ilma karantiinis viibimata president Vladimir Putini kõnel, kandis teine rahvaesindaja juhtumist ette. Duuma läks seejärel desinfitseerimisele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles