EL kinnitas Krimmi liidendamise aastapäeval toetust Ukraina terviklikkusele

Copy
Kevad Krimmis.
Kevad Krimmis. Foto: TASS/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell tegi Krimmi annekteerimise kuuenda aastapäeva puhul eile avalduse, kinnitades EL-i toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele.

«Euroopa Liit rõhutab, et ei tunnusta seda ja mõistab jätkuvalt hukka rahvusvahelise õiguse rikkumise. See on otsene väljakutse rahvusvahelisele julgeolekule, millel on ränk mõju rahvusvahelisele õiguskorrale, mis kaitseb kõigi riikide territoriaalset terviklikkust, ühtsust ja suveräänsust,» seisis Borrelli avalduses.

«Euroopa Liit kutsub ÜRO liikmesriike kaaluma taas samasuguseid mittetunnustamise meetmeid nagu ÜRO Peaassamblee resolutsioon 68/262,» kannustas ta.

Borrell lisas, et EL ei tunnusta Vene Föderatsiooni valimisi Krimmi poolsaarel.

«Poolsaare üha süvenev sõjaväestamine avaldab negatiivset mõju Musta mere piirkonna julgeolekule. Krimmi elanikele on rahvusvahelist humanitaarseadust rikkudes surutud peale Vene kodakondsus ja ajateenistus Vene föderatsiooni relvajõududes,» ütles EL-i välispoliitikajuht.

Borrell puudutas ka inimõigusolukorda Krimmi poolsaarel, öeldes, et pärast annekteerimist on see oluliselt halvenenud.

«Poolsaare elanikud seisavad silmitsi põhivabaduste nagu väljendus-, usu- ja ühinemisvabadus süstemaatilise piiramisega,» ütles ta ja nõudis ÜRO Peaassamblee 2019. aasta 18. detsembri resolutsioonile viidates piirkondlike ja rahvusvaheliste humanitaarõiguste seiremehhanismide ja mitteriiklike inimõigusorganisatsioonide takistamatut juurdepääsu Krimmile ja Sevastopolile.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare 2014. aasta märtsis. Valdav osa rahvusvahelisest kogukonnast ei tunnusta Krimmi liidendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles