Itaalia peaminister: vastus viirusele määrab ELi saatuse (2)

Copy
Itaalia peaminister Giuseppe Conte Roomas senatis 26. märts 2020.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte Roomas senatis 26. märts 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liit võib oma otstarbe kaotada, kui ta ei suuda jõuliselt koroonapandeemiale vastata, hoiatas Itaalia peaminister Giuseppe Conte laupäeval.

Conte väljendas kahetsust, et ELi 27 liikmesriigi liidrid ei jõudnud neljapäeval kuus tundi kestnud videokonverentsil kokkuleppele tegevuskavas.

Euroalas anti rahandusministritele kaks nädalat aega, et esitada Itaaliat ja Hispaaniat rahuldav majandusplaan koroonakriisile reageerimiseks.

Covid-19 pandeemia on tabanud kõige rängemalt Itaaliat ja Hispaaniat, mistõttu nõuavad nad jõulisemaid majandusmeetmeid.

Nad nõuavad, et Euroopa hakkaks välja andma «koroonavõlakirju» võitluseks viirusest põhjustatud kriisiga. Selle vastu on aga eelarvedistsipliini pühaks pidavad Saksamaa ja Holland.

Conte ütles, et tema ja Saksa kantsler Angela Merkel ei jäänud neljapäevases arutelus mitte lihtsalt eriarvamusele, vaid neil tekkis tõsine vastasseis.

«Kui Euroopa sellele enneolematule väljakutsele vastu ei astu, kaotab kogu Euroopa struktuur inimeste jaoks oma olemasolu põhjuse,» ütles Conte laupäeval majanduslehele Il Sole 24 Ore.

Lähikuudel on majanduslangust oodata kogu 19-liikmelises eurotsoonis.

Itaalia aga seisab silmitsi majanduse täieliku kokkuvarisemisega. Esimese Euroopa riigina suleti seal koroonaviiruse leviku tõkestamiseks ettevõtted juba 12. märtsil.

Conte hoiatas ELi liidreid «traagiliste vigade» eest, millega jäetakse «meie lapsed laastatud majanduse koorma alla ägama».

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles