Poola lubab karantiinis ja eakatel inimestel posti teel hääletada

Copy
Seaduse ja Õigluse liider Jarosław Kaczyński ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki Poola parlamendis 27. märts 2020.
Seaduse ja Õigluse liider Jarosław Kaczyński ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki Poola parlamendis 27. märts 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Poola võttis laupäeval vastu seadusemuudatuse, mis lubab üle 60-aastastel ning karantiinis või eneseisolatsioonis inimestel koroonaepideemia olukorras posti teel hääletada, sest valitsus on otsustanud presidendivalimised igal juhul läbi viia.

Parempoolne Seaduse ja Õigluse (PiS) erakonna valitsus sattus 10. mai valimiste läbiviimise otsuse tõttu sel nädalal surve alla, kuna arvamusküsitluste põhjal soovib 72 protsenti inimestest valimiste edasilükkamist.

Opositsiooniparteide väitel tähendab kodanike valimisjaoskondadesse sundimine sotsiaalse distantseerumise meetmete rikkumist ja seab nakkusohtu miljonid inimesed.

Parlament, kus PiS-ile on enamus, võttis laupäeva varahommikul vastu valimisseaduse muudatuse.

Selle vastaste sõnul rikuvad uued meetmed konstitusioonikohtu otsust, mis ütleb, et valimisseaduse muudatus tuleb vastu võtta vähemalt kuus kuud enne valimispäeva.

«Seaduse ja Õigluse partei rikub parlamendireegleid, muutes öö varjus valimisseadust,» säutsus vasapoolne rahvaesindaja Krzysztof Gawkowski kell kaks öösel.

PiS toetas muudatust, millega lubatakse 60-aastastel ja vanematel, valimispäeval kohustuslikus karantiinis või kodus isolatsioonis viibivatel inimestel posti teel hääletada.

Senat, kus enamuses on opositsioon, võib meetmed küll 30 päeva jooksul tagasi lükata, aga PiSi-i ülekaaluga alamkoda võib need uuesti heaks kiita ja saata lõplikuks kinnitamiseks president Andrzej Dudale.

Endine Poola välisminister ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, kes nüüd juhib Euroopa Rahvaparteid (EPP), ütles usutuses, et «ainult loll või kurjategija» saadab inimesed mais valima.

Poolas on 38 miljoni elaniku kohta tuvastatud üle 1400 koroonaviirusse nakatumist, surnud on 16 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles