GRAAFIKUD Covid-19 lähinaabrite juures 30.03.: Leedu toodab uusi maske 3D-printeritega

Postimees
Copy
Kaitseülikonnas töötaja Vilniuses ühissõidukit desinfitseerimas.
Kaitseülikonnas töötaja Vilniuses ühissõidukit desinfitseerimas. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu otsustas hakata testima kõiki uue koroonaviiruse ägedate sümptomitega inimesi ja asub Covid-19 vastu võitlema 3D-printerite ja droonidega.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 1352

Uusi juhtumeid: 112

Tervenenuid: 10

Surmasid: 13

Uusi surmajuhtumeid: 2

Teste: üle 21 000

Soomes on kinnitatud 1352 uue koroonaviiruse juhtumit, 49 patsienti viibib intensiivravil. Nakatumisi on tuvastatud igas Soome maakonnas.

Soome on suurendanud testide hulka, tervishoiuministeeriumi sõnul on võimalik teha kuni 2300 testi päevas.

Valitsus valmistab ette järgmisi nädalaid puudutavaid otsuseid. Kõik koolid jäävad vähemalt aprilli lõpuni suletuks, õppetegevus toimub kaugõppena.

Koroonaviiruse tõttu vähenenud liiklus on märgatavalt parandanud Soome linnade õhukvaliteeti.

Ilmateenistuse andmeil on lämmastikdioksiidi (NO2) sisaldus õhus langenud umbes 40 protsenti pärast seda, kui paari nädala eest jõustusid viiruse levikust ajendatud piirangud.

Valitsus kehtestas eelmisel nädalal Uusimaa maakonnale ranged liikumispiirangud, mille alusel keelati maakonda sisenemine ja sealt lahkumine. Uusimaa liikumispiirangud kehtivad kuni 19. aprillini.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 376

Uusi juhtumeid: 29

Tervenenuid: 1

Teste: 14 307

Viimase ööpäevaga tuvastati Lätis 29 uut Covid-19 nakkusjuhtu, kokku on lõunanaabritel uue koroonaviirusega nakatunud 376 inimest.

Haiglaravil on 28 inimest, neist kolm väga raskes seisus.

Covid-19 proovid võeti veel 502 inimeselt, kokku on viiruseanalüüsi teinud 14 307 inimest.

Läti võib tõsta trahve eriolukorraga kehtestatud piirangute rikkumise eest tuhande euroni ja isegi kõrgemale, ütles täna siseminister Sandis Girgens.

Minister ütles usutluses Läti rahvusringhäälingule, et osa inimesi eirab paraku endiselt koroonaviirusest lähtuvat ohtu ega allu sotsiaalse distantseerumise nõudele ja teistele piirangutele, mistõttu trahve tuleb tõsta, et inimesed hakkaksid suhtuma piirangutesse tõsiselt. 

Girgens ütles, et esialgu ei ole Lätis vajadust kaasata armee eriolukorra piirangute täitmise kontrollimisele, ent kaitsejõud võidakse kaasata, kui Lätis peaks kehtestatama lauskarantiin.

Läti puhul ei pruugi rahva lauskarantiini ja täielikku isolatsiooni panemine olla koroonaviiruse leviku takistamiseks praegu parim lahendus, ütles täna tervishoiuministeeriumi nakkushaiguste spetsialist Uga Dumpis.

Eksperdi sõnul võib enda koju isoleerimine viia tõsiste psühhoemotsionaalsete probleemideni ja muuta hullemaks teisi terviseprobleeme. Seetõttu peaks olema piirangud sellised, et inimesed suudaks nendega võimalikult kaua elada, ütles Dumpis.

Praeguse haiguspuhangu ja selle võimaliku arengu kohta ütles ta, et praegu on tuvastamata päritoluga juhtumite osakaal Lätis võrdlemisi väike. Kohaliku leviku ulatus saab peagi selgemaks, kuna kodanike repatrieerimine on lõpule jõudmas.

Uute juhtumite tuvastamine püsis läinud nädalal võrdlemisi stabiilsel tasemel, mis tähendab, et teataval määral on haiguspuhang kontrolli all. Kui see kontrolli alt väljub, võib nädal hiljem päevaste juhtumite arv tõusta kaks kuni 2,5 korda kõrgemale, ütles Dumpis.

Viiruse leviku tõkestamiseks kehtestas valitsus eriolukorra 13. märtsil ning see jääb esialgu kehtima kuni 14. aprillini. Läti võib eriolukorda pikendada.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 484

Uusi juhtumeid: 24

Tervenenuid: 1

Surmasid: 7

Uusi surmajuhtumeid: 0

Teste: 9891

Leedus leidis viimase ööpäevaga kinnitust veel 24 koroonaviirusse nakatumist, kokku on riigis diagnoositud 484 haigusjuhtu.

Leedus on kokku tehtud 9891 koroonaviiruse testi, neist 1467 eile. Seni on koroonaviirusse surnud seitse inimest, kinnitust on leidnud ühe inimese tervenemine.

Leedu hakkab uue koroonaviiruse suhtes testima kõiki ägeda respiratoorse infektsiooni sümptomitega inimesi.

Tervishoiuasutustele antakse õigus otsustada, kui sageli tuleks ennetavalt testida tervishoiutöötajaid, kuid neid tuleb ka kõige kergemate sümptomite ilmnemisel testida viivitamatult. Kinnitust on leidnud 44 tervishoiutöötaja nakatumine.

Leedus õppeaastat ei peatata, otsus küpsuseksamite kohta tehakse aga kahe nädala pärast, ütles täna peaminister Saulius Skvernelis.

Peaminister tunnistas, et distantsõppe algus ei kulgenud tagasilöökideta, kuid ministeerium ja õppeasutused on puudustega hakkama saanud.

Leedu koolid suleti 16. märtsist. Algul kuulutati välja kahenädalane koolivaheaeg, seejärel alustati veebiõppega, mis algul tõrkus.

Üle 50 Leedu raamatukogu on asunud 3D-printima meedikute näokatteid, et leevendada koroonaepideemiast põhjustatud isikukaitsevahendite nappust. 

Kampaaniaga on ühinenud 54 Leedu raamatukogu, kes varustavad näokatetega lähikonna terviseasutusi. Rahvusraamatukogu ostis riigi avalikele raamatukogudele 58 uut 3D-printerit.

Leedu pealinnas Vilniuses hakatakse avaliku korra hoidmiseks ja avalikkuse teavitamiseks  kasutama droone. Teate kohaselt kasutatakse Vilniuses kella 9-18 seitset vabatahtlikke drooni, ajaga neid lisandub. Droonidega kogutud rikkumiste teabe saab edastada politseisse või omavalitsusse.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 4028

Uusi juhtumeid: 328

Surmasid: 146

Uusi surmasid: 36

Tervenenuid: 16

Ainuüksi Stockholmi piirkonnas on nakatunud kokku 1657 inimest ja üle riigi viibib 306 inimest intensiivravil.

Stockholmi piirkonna terviseameti juhi Björn Erikssoni sõnul on märgata juhtumite kasvu ja intensiivravi vajavate patsientide arv on kümne päevaga kahekordistunud.

6500 inimest on andnud end üles vabatahtlikuna, et haiglaid ja tervishoiuasutusi aidata.

Telekanal SVT teatas eelmisel nädalal, napib Stockholmis napib tervishoiutöötajaid. Hiljuti pensionile läinud meedikuid kutsutakse tagasi tööle ja osalise tööajaga inimesi lisama töökoormust.

Riigi avalik tervishoiuamet peatas tavapärase tegevuse restoranides, kohvikutes ja baarides. Lubatud on ainult teenindus lauast.

Rootsi peatas reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld kestab 30 päeva. Siseminister Mikael Damberg kinnitas eelmisel nädalal, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 4393

Uusi juhtumeid: 109

Surmasid: 31

Uusi surmasid: 5

Tervenenuid: 12

Teste: 87 191

Norras viibib haiglaravil 317 inimest, neist 97 on hingamisaparaatide all. 

Kokku on tehtud Norras 87 191 testi ja kõige rohkem nakatunuid on 50-59-aastaste vanuserühmas. Nakatumiste arvult järgnevad 40-49-aastased, 30-39-aastased, 20-29-aastased ja alles siis 60-69-aastased elanikud.

Nakkuse on saanud 321 haiglatöötajat.

Kõige rohkem surmasid on üle 67-aastaste vanuserühmas, koroonaohvrite keskmine vanus on 85 aastat. Noorim ohver on olnud 62-aastane.

Norra tervishoiuministeerium hoiatas kiirtestide kasutamise eest, öeldes, et kiirtestid võivad anda haiguse varases staadiumis valenegatiivse tulemuse.

Norrasse saabujatele kehtib kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka kodumaale naasvad Norra kodanikud.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 1836

Uusi juhtumeid: 302

Tervenenuid: 66

Surmasid: 9

Uusi surmajuhtumeid :1

Viimase ööpäevaga tuvastati Venemaal 302 uut koroonaviiruse juhtu. See oli seni suurim nakkusjuhtude päevane kasv ja tõstis juhtumite koguarvu 1836-ni.

Venemaa pealinnas on koroonaviirusesse  nakatunute arv jõudnud 1226 inimeseni, 212 uue nakatunu seas on enamasti 18-40 aastased. 102 vastset nakatunut on vanuserühmas 18-40 eluaastat, 58 vanuserühmas 40-65 ja 35 vanemad kui 65 eluaastat. Koroonaviirus on tuvastatud ka 17 lapsel.

Üle 12 miljoni elanikuga Moskvas rakendus täna liikumiskeeld ning sarnaseid meetmeid plaanitakse koroonaviiruse leviku takistamiseks ka mujal Venemaal.

Moskva linnapea Sergei Sobjanin teatas reeglite karmistamisest eile hilisõhtul ja need langevad kokku president Vladimir Putini välja kuulutatud töövaba nädala algusega.

Moskva, millest on saanud haiguspuhangu epitsenter Venemaal, teatas täiendavatest piirangutest pärast seda, kui paljud linnaelanikud ei võtnud kuulda ametlikku soovitust end isoleerida.

Moskvalastel lubatakse kodust lahkuda ainult vältimatu arstiabi saamiseks, tööleminekuks, kui teisiti pole võimalik, ning ostude tegemiseks toidupoodides või apteekides. Koduloomi võib jalutama viia kuni 100 meetri kaugusele elukohast. Samuti on lubatud prügi välja viia.

Peaminister Mihhail Mišustin palus sarnaseid meetmeid võtta ka teistel regioonidel, et ennetada suuremat haiguspuhangut.

Vene asetervishoiuminister Oleg Salagai innustas kodus istuvat rahvast kehalisele tegevusele: seda peab harrastama vähemalt 150 minutit nädalas, peab kõndima ringi või vähemalt püsti seisma.

Venemaa peatas kõik rahvusvahelised lennud seoses valitsuse määrusega, mis näeb ette täiendavaid meetmeid koroonaviiruse pandeemia leviku tõkestamiseks.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini. Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles