Reovee uurimine võib viiruse tuvastamises läbimurde tuua (1)

Copy
Proovide võtmine reoveest Hiinas. Hollandi teadlased usuvad, et reovee uurimine võib uue koroonaviiruse leviku kohta olulist informatsiooni anda.
Proovide võtmine reoveest Hiinas. Hollandi teadlased usuvad, et reovee uurimine võib uue koroonaviiruse leviku kohta olulist informatsiooni anda. Foto: China Daily/Reuters/Scanpix

Hollandi teadlaste sõnul avastasid nad Amersfoorti linna kanalisatsioonisüsteemist märgid uuest koroonaviirusest mitu päeva enne seda, kui linnas tuvastati esimene nakatunu inimeste testimise kaudu.

Avastuse teinud teadlased loodavad, et reovee uurimine võib anda märku viiruse levikust elanikonna seas juba enne seda, kui inimesi testitakse.

Teadlaste sõnul võib inimeste väljaheiteid uurides viiruse olemasolu tuvastada. See tähendab, et reovee testimine on hea võimalus avastamaks, kas elanikkonna seas viirus levib või mitte.

Reovee uurimisega tegelenud KWR instituudi teadur Gertjan Medema ja tema kolleegid uurisid märtsi alguses reovett seitsmes Hollandi linnas ja Amsterdami Schipholi lennujaamas.

Amersfoorti reoveejaamast võetud proovid näitasid, et keegi oli viirusega nakatunud juba vähemalt 5. märtsil, mitu nädalat enne seda, kui testimise abil nakatumine tuvastati. 

«On oluline koguda informatsiooni selle uue viiruse olemasolu kohta reoveesüsteemides, et mõista, kas see kujutab endast ohtu veepuhastusjaamade töötajatele, aga ka selleks, et mõista, kas reovee uurimine võib aidata jälgida viiruse levikut meie ühiskonnas,» ütles Medema.

Varem on reovett uuritud selleks, et tuvastada polioviiruse ja uimastite levikut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles