Metsapõleng Tšornobõlis tõstis radiatsioonitaset

Copy
Nädalavahetusel puhkes metsapõleng Tšornobõli eraldustsoonis.
Nädalavahetusel puhkes metsapõleng Tšornobõli eraldustsoonis. Foto: YAROSLAV EMELIANENKO/AFP/Scanpix

Radiatsioonitase Tšornobõli eraldustsoonis on seoses seal puhkenud kahe metsapõlenguga tõusnud.

Metsapõlengud puhkesid laupäeval Tšornobõli eraldustsoonis Volodõmõrivka, Oktjabrske ja Ragivka külade lähedal.

«On halbu uudiseid – põlengu keskmes on radiatsioon normist kõrgemal,» ütles Ukraina keskkonnaameti juht Egor Firsov Facebooki postituses, kuhu lisas juurde ka video Geigeri loenduri ehk ioniseeriva kiirguse mõõtmiseks mõeldud detektori näidust. 

«Nagu te videost näha saate, näitab Geigeri loendur näitu 2,3, kuigi norm on 0,14. Ent see näit on selline vaid põlengu alal,» kirjutas Firsov.

Tõusnud radiatsioon ei paista mõjutavat Tšornobõlist vaid 130 kilomeetri kaugusel asuvat Ukraina pealinna Kiievit.

Ametkonna teatel oli eile hommikul käsil kahe põlengukolde kustutamine, neist üks on 20 hektaril Volodõmõrivka ja Oktjabrske vahel, kus kustutustöödel on 124 inimest ja 28 tehnikaühikut, ja teine viiel hektaril Ragivka juures. Seal on kustutustöödel 14 inimest ja neli tehnikaühikut.

Põlengute kustutamisel kasutatakse ka lennukeid An-32P ja koptereid Mi-8.

Metsapõlengud Tšornobõli eraldustsoonis pole tavapäratud, sest inimesed süütavad sageli teadlikult kulupõlenguid. Firsov kutsus üles karmistama põlengute süütajate karistusi. 

Seekordse põlengu põhjustamises kahtlustatavana vahistati 27-aastane mees, kes ütles politseile, et süütas muru ja prahi nalja pärast. Tuule tõttu hakkas süüdatud lõke kiiresti edasi levima ja mehel ei õnnestunud seda enam kustutada.

Tšornobõli tuumakatastroof on ajaloo tõsiseim tuumaõnnetus, mis leidis aset 1986. aastal. Inimestel on tänini keelatud elada 30 kilomeetri raadiuses tuumajaamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles