EL eitab järeleandmist Hiina survele väärinforaporti lahjendamisel

Copy
Euroopa Liidu peakorter Brüsselis. Foto on illustratiivne.
Euroopa Liidu peakorter Brüsselis. Foto on illustratiivne. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liit eitas esmaspäeval süüdistusi, et blokk paindus Hiina surve all ja lahjendas koroonaviiruse desinformatsiooniraportis tehtud kriitikat Pekingi aadressil.

New York Timesi andmeil lükkas EL eelmisel nädalal Pekingi survel edasi regulaarse, desinformatsioonitrende puudutava raporti avaldamise ja pehmendas selle lõppversiooni.

EL-i diplomaatiateenistuse kõneisik Peter Stano rõhutas, et mingeid muudatusi ei ole välisel survel tehtud. 

«Ma lükkan täielikult ümber väited, et mingi väline jõud saab meid mõjutada,» ütles ta meediabriifingul Brüsselis.

New York Times ütles, et raporti varasem versioon viitas Hiinale, kes «viib läbi üleilmset desinformatsioonikampaaniat, püüdes nii kõrvale tõrjuda süüdistusi pandeemia vallapääsmise osas ning parandada oma rahvusvahelist mainet».

Ka Financial Times on öelnud, et Hiina kaebas teksti pärast kolm korda, sealhulgas Euroopa Liidu saadikule Pekingis Nicolas Chapuis'le.

Viimane avaldatud versioon ei viita enam «üleilmsele desinformatsioonikampaaniale», ehkki mainitakse Hiina ametlike allikate koordineeritud tegevust, et pandeemia osas süüdistusi eemale tõrjuda. Samuti nimetatakse «Hiina varjatud operatsioone» sotsiaalmeedias. 

Stano ütles, et see, mida New York Times nimetab raporti algversiooniks, oli tegelikult eraldi dokument Euroopa Liidu siseseks kasutamiseks.

Siiski on intsident Brüsselis esile kutsunud tormi ning Euroopa Parlamendi suurim rühm Euroopa Rahvapartei (EPP) nõuab Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgelt esindajalt Josep Borellilt selgitusi.

EPP rühma saadik Sandra Kalniete Lätist ütles, et teated Euroopa välisteenistuse võimalikust paindumisest Hiina surve all ja raporti sõnastuse muutmisest teevad väga rahutuks.

«On täiesti lubamatu, kui Euroopa välisteenistus, mis peab vahendama Euroopa avalikkusele täielikku ja kallutamata informatsiooni ning kaitsma Euroopat väärinfokampaania eest, oma varasema seisukoha tagasi pööras ning ise välise propaganda ohvriks langes,» leidis Kalniete.

Pekingis eitas välisministeeriumi kõneisik Geng Shuang Hiina osalust desinformatsioonis. Ta ütles, et valeinfo levitamine ja vastastikused süüdistused ei aita kaasa rahvusvahelisele koostööle COVID-19 vastu võitlemisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles