USA senat ei suutnud tühistada Trumpi vetot sõjavolituste piiramisele

Copy
USA Kapitoolium Washingtonis.
USA Kapitoolium Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

USA senat ei suutnud neljapäeval tühistada president Donald Trumpi vetot parteiülesele meetmele, mis oleks piiranud tema volitusi rünnata Iraani.

Senaatorid toetasid sel aastal kongressi õnnistuse saanud resolutsiooni häältega 49-44. Presidendi veto tühistamiseks olnuks vaja kahekolmandikust enamust.

Resolutsioonis öeldakse, et president ei saa sundida USA vägesid vaenutegevusele Iraani või selle valitsuse või sõjaväe vastu ilma kongressi selge loata.

Meede sai alguse hirmust nii vabariiklaste kui demokraatide ridades, et Valge Maja riskib islamivabariigiga sõtta astumisega.

Trump on kuulutanud vajadust Ameerika sõjalist kohalolu välismaal vähendada, kuid samal ajal on ta ajanud aina vaenulikumaid suhteid Iraaniga.

Jaanuaris käskis ta anda droonilöögi, mille tagajärjel hukkus Bagdadi lennujaama juures Iraani mõjuvõimsaim kindral Qassem Soleimani.

Vabariiklaste senatienamuse liider Mitch McConnell kaitses hääletuse eel presidenti.

«Me peame säilitama heidutuse, mille me taastasime otsustava löögiga Soleimanile,» ütles ta. «See algab täna, kui kinnitame presidendi veto väärale sõjavolituste resolutsioonile.»

Senati demokraat Tim Kaine ütles, et Trump ei saa kongressi mandaadist sõja asjus sisuliselt aru.

«Me ei pea mängima presidendiga »ema, kas ma võin« mängu,» ütles Kaine. «Meil on oma sõltumatud kohustused, mida oleme vandunud täita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles