Poola presidendivalimistel ei anta ühtki häält

Copy
Poola ametisolevat presidenti Andrzej Dudat valima kutsuv plakat.
Poola ametisolevat presidenti Andrzej Dudat valima kutsuv plakat. Foto: AP/Scanpix

Poola pühapäevased presidendivalimised lähevad ajalukku valimistena, kus jaoskonnad jäid suletuks ega antud ühtki häält, sest riigis valitses koroonapandeemiast põhjustatud poliitiline kriis.

38 miljoni elanikuga Poola on sattunud kummalisse hämartsooni, kus presidendivalimisi ei ole ametlikult edasi lükatud ega tühistatud, sest valitsus ja opositsioon ei ole suutnud leida mõlemat rahuldavat põhiseaduslikku lahendust.

«Viibime õigusliku absurdi udus,» tõdes Varssavi politoloog Stanisław Mocek üldlevinud kimbatust ja muret jagades.

Tema sõnul tulnuks valitsusel kuulutada välja looduskatastroof, see andnuks seadusliku aluse valimised edasi lükata.

Valitsev Seaduse ja Õigluse (PiS) partei keeldus seda tegemast, sest tema sõnul ei ole koroonaviiruse olukord Poolas kaugeltki nii hull.

PiS väitis ka, et kui valitsus kuulutaks olukorra looduskatastroofiks, hakkaksid Poolas tegutsevad rahvusvahelised korporatsioonid riigilt kompensatsiooniks hiigelsummasid nõudma.

Liberaalne opositsioon ja paljud vaatlejad leiavad, et valitsusel on hoopis muud põhjused 10. mai valimiskuupäeva külge klammerdumiseks, ehkki arvamusküsitluste põhjal soovib kolm neljandikku poolakaist selle edasilükkamist.

Opositsioon, kes on nõudnud edasilükkamist juba mõnda aega, sest koroonapiirangute olukorras ei ole vabad, ausad ja ohutud valimised võimalikud, usub, et PiS-i sooviks on valimised võimalikult ruttu ära pidada, et tema liitane, ametisolev president Andrzej Duda need võidaks.

Duda on praegu arvamusküsitlustes soosik ja võiks koguda juba esimeses voorus otsevõiduks vajaliku 50 protsenti häältest. Kui aga pandeemia majandusmõjud hakkavad tunda andma, kahaneb tõenäoliselt ka presidendi toetus.

Poola parlamendi alamkoda, kus PiS-il on enamus, võttis kodanike rahustamiseks aprillis vastu seaduse, mis lubab valimised pandeemiast tingitud eriolukorras posti teel läbi viia, jättes aga kuupäeva muutmata.

Eelnõu jäi nädalateks kinni opositsiooni ülekaaluga senatisse, mistõttu ei olnud valitsusel aega uutmoodi valimisi korraldada.

Kolmapäeva õhtul teatasid valitsuserakonnad, et valimised tunnistatakse kehtetuks, sest neid ei ole võimalik pidada.

«Pärast 10. maid 2020 ja ülemkohtu eeldatavat otsust valimised tühistada põhjusel, et neid ei peeta, kavatseb parlamendi spiiker välja kuulutada uued presidendivalimised niipea kui võimalik,» ütlesid PiS-i mõjuvõimas juht Jarosław Kaczyński ja tema võimuliidu partner Jarosław Gowin PiS-i ametlikul Twitteri-kontol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles